מחווה הלל ליפו - בספרה החדש של אלינוער רבין
25 לפברואר 2015

25 לפברואר 2015
יפו, הספר החדש של אלינוער רבין - האורים והתומים בתחומי הקולינריה - משמח אך גם מפתיע, מפני שיש בו הרבה יותר מאוכל. בספר שלובה חוויה מגוונת של נופים וטעמים, אומנים ובשלנים, פינות חמד ניסתרות ואתרים ידועים, ולכל אלה מצורפים הטקסטים הבהירים של אלינוער, לצד תצלומיה היפים של מיכל רביבו, בעיצובה האסתטי של רוני בר ובהפקה המוקפדת של הוצ' "מדיה 10".
בספרה החדש, לוקחת אותנו אלינוער רבין לסיור במחוזות ילדותה ביפו, המלווה בהמלצות תיירותיות וקולינריות. היא מובילה את הקורא לסיור בין רחובות העיר, דרך גלריות של אמנים, מסגדים, כנסיות, אתרים היסטוריים, בתי כנסת עתיקים, חנויות לנרגילות, מסעדות אותנטיות, דוכני ממתקים, בתי קפה ועוד ועוד. ובנוסף, הספר כולל המלצות על בשלניות ערביות ילידות יפו, שמכינות בביתן מאכלים ביתיים ומציעות אותם למכירה לכל המעוניין.
הספר מכיל צילומים מרהיבים של חוף ים המלווה את העיר לכל אורכה, הנמל, הדייגים, ריח הגלים, האימהות עם העגלות הילדים, גן המדרון, זוגות האוהבים, צלצול פעמוני הכנסיות, קריאת המואזין, הסמטאות הצרות, שיחי הבוגונוביליה, חנויות הבשר, הדגים והירקות, דוכני הפלאפל והמלבי, חנויות התבלינים, בתי המלאכה, בתי הקפה עם ריח הקפה הקלוי, הגלידריות ומאפיות הפיתות, שוק הפשפשים, שכונת נוגה, הגינות ורחובות המדרגות.
אלינוער רבין מתגוררת ביפו, עם בעלה אהוד (כן, חבר ארגון גמלאי הבנק), כבר 15 שנים והרצון לכתוב על יפו ליווה אותה שנים רבות. עוד בימי ילדותה, אביה, אברהם שכטמן, שהיה אז חבר כנסת, סגן ראש העיר ת"א יפו ויו"ר החברה לפיתוח יפו העתיקה (ולזכרו גם גן קסום במקום), היה לוקח אותה לטייל בשכונות יפו ובסמטאותיה, כדי לחוות מהטעמים, מהריחות ומהמראות המדהימים והאותנטיים של יפו.
"אבי ואני היינו עולים לפסגה של יפו העתיקה ומשקיפים על אורותיה של תל אביב", היא נזכרת. "אהבתי לטייל ביפו לפנות ערב, להקשיב לשירת המואזין, לצלצול הפעמונים, ליהנות מתירס חם מהחבית, ממשקה תמרים, מכוס מלבי ומחלונות הראווה עם קישוטים לחג המולד. בשבילי יפו הייתה ועדיין מקום קסום לטייל, לקנות להתפלל, לאכול ולחיות".
בספר מובא גם מידע היסטורי שנאסף בעזרת מיטב המומחים בהיסטוריה של יפו, ביניהם ד"ר איליה ליסננסקי - המומחה לכנסיות ומסגדים של יפו, עו"ד סמי אבו שחאדה - המומחה ליפו, עו"ד אחמד בלחה - מנהל האגף לפיתוח מיזמים ציבוריים וקהילה ערבית במשלמה של יפו, עו"ד ירון קליין - מנכ"ל החברה לפיתוח יפו העתיקה, אברהים אבו שינדי - מנהל המרכז הקהילתי ערבי-יהודי, חנן שגיא - השף שהציג למחברת את הבשלניות וראובן אברמוביץ, צ'יפס - מנהל המעגן, המכיר לעומק את תולדות הנמל העתיק.
היה לי העונג לטייל ביפו בחברתו ובהדרכתו של צ'יפס, בעקבות הספר של אלינוער, והמלצתי, קחו את הספר ולכו בעקבותיו לגלות את העיר העתיקה-חדשה. ותתאהבו.
240 עמודים, מחיר 110 ₪.