עמק יזרעאל - מתארחים מטיילים ומבלים לתפארת

13 ליולי 2015

logo
כתבה וצילמה שוש להב.

אתם מוזמנים להגיע לעמק יזרעאל - תיירות חקלאית, מרכזי מבקרים, גנים לאומיים, גלריות, יקבים, מסעדות ותצפיות נוף יפות. העמק הוא חלום שהתגשם..


".. ים הדגן מתנועע,


שיר העדר מצלצל.


זוהי ארצי ושדותיה,


זהו עמק יזרעאל.."


אם אלתרמן הקדיש לו שיר (רב בתים), אנו נקדיש לו כתבה (רבת מילים).


עמותת התיירות בעמקים מקיפה את אזור עמק יזרעאל, יקנעם והמרחב הביוספרי רמות מנשה. אזורים אלו היוו מאז ומעולם קרקע פורייה שמשכה אליה מתיישבים במשך אלפי שנים, מתקופת התנ"ך, דרך תקופת הסנהדרין ועד ימינו. הם מהווים חלק בלתי נפרד מהמורשת האנושית שנבנתה כאן: גנים לאומיים, תיירות חקלאית ומרכזי מבקרים, וכמובן תרבות החיים הטובים: צימרים, מסעדות, גלריות, יקבים ועוד.


כל אלו עטופים בנופים פתוחים של שדות אין קץ ויערות סביב, שפתוחים לציבור הרחב להנאה צרופה  מטבע מזמין ואויר צח. והמרחק? כשעת נסיעה ממרכז הארץ, ביציאה מכביש 6, כשנפרש בפנינו העמק במלוא תפארתו והדרו.


המלצות על קצה המזלג, לביקור וארוח בעמק:  


את הסיור בן היום נרכז לפי אזורים - מפני שהעמק הוא רחב ידיים. נתחיל באטרקציות של יקנעם המושבה (תל יקנעם הארכיאולוגי-חינוכי, גן הפסלים של קירזנר ובמטבח של איילת), נמשיך לבית לחם הגלילית (בשביל הפרות של משפ' ברנדיס ובבית בד גלילי של מש' גלילי), ונקנח, תרתי משמע, בטבעון (עם הילה ברקוביץ "פשוט לבשל בריא"). כבר מתחילים..


* תל יקנעם


כבר חם וקצת מתעצלים, אך אל תוותרו על שכיית חמדה ארכיאולוגית-חינוכית-נופית, הרי היא תל יקנעם, כולל העליה לפסגתו. בתל מגידו תמצאו שילוב בין סיפור היסטורי, ממצאים ארכיאולוגיים, טבע ונוף. במקום הוסדר ב- 2008 גן ארכיאולוגי חינוכי, בתהליך קהילתי של שימור ופיתוח בר-קיימא. הגישה לתל יקנעם היא מצומת הכניסה ליקנעם עלית, ומרגע הכניסה יש שילוט עד לתל.


זהו תל עתיק השוכן בפתחו של נחל יקנעם, על צומת דרכים ראשית, שבה עברה דרך הים (וייה מריס). בתל קיימים שרידים מלפני 5000 שנה ועד ימינו. במהלך ההיסטוריה עברו במקום רבים מכובשי הארץ: תחותמס השלישי, יהושע בן נון, דוד המלך והנה, גם אנחנו.. התל מוזכר במקורות ההיסטוריים ובמקרא (יהושע י"ב כ"ב, ויהושע כ"א ל"ד).


טפסו למרומי התל ממנו נשקף נוף מרהיב לעמק יזרעאל וסביבתו. כמו כן, הותקנו באתר תחנות שמע המספרות את סיפור המקום. שביל מעגלי באורך 500 מ' מקשר בין כל הנקודות. הסיור באתר הוא בחינם ומתאים למשפחות ולבודדים.


כידוע, סיור מודרך מספק ערך מוסף למקומות ואתרים, לכן אני ממליצה על אברהם מעוז (אבס) - מורה דרך וותיק, מומחה לעמק יזרעאל, חבר קבוץ גניגר העוסק בטבע, תרפיה ומדריך הישרדות, שהוביל אותנו לאורך התקופות ההיסטוריות והחזירנו לפעילויות החינוכיות בתל, מעניין ומרחיב את הידע והאופקים. טל': 0523556201


maoz@ginegar.net


* גן הפסלים של אלכסנדר קירזנר, יקנעם המושבה


זה נראה כמו עוד בית פרטי מושקע, אבל כשנכנסנו ציפתה לנו הפתעה. הבית הוא גלריה שהיא מיני מוזיאון, הממוקם בביתו המיוחד של אלכסנדר קירזנר - אמן פסלי המוזיקה והמחול, שהלך לעולמו לפני כשנה. ואם הבית הרשים אותנו, חכו עד שתצאו לגן הגדול.. 'וואו' הוא תגובה מינורית למה שמצפה לכם. בבית ובגן הגדול פזורים כ-  260 פסלים העשויים ממגוון חומרים (גבס, אבן, ברונזה) וסגנונות (מוזיקה, מחול, שואה), מתוך עולמו וחייו של האמן. רנה, אלמנתו של האמן, מארחת לסיורים מודרכים ומרגשים.


אלכסנדר קירזנר נולד בשנת 1926 בעיר סנט פטרסבורג ברוסיה. כבן למשפחת אמנים, חי ונשם אמנות מרגע הולדתו, ובצעירותו עסק בתחומי אמנות שונים כגון: משחק, ריקוד, ציור וצילום. הוא עלה לישראל ב 1927 ומאז עסק בעיקר בפיסול. קירזנר פיסל במגוון עשיר של חומרים, ביניהם בזלת, שיש, גבס, מלט, חמר ומתכות, חלק מהפסלים אף יצוקים בברונזה. גם סגנונות הפיסול שלו מגוונים מאוד. עולם המחול שאליו היה קרוב בצעירותו, משמש כנושא מרכזי ביצירותיו ולכן הוא התפרסם כ"פסל המחול". פסלים רבים עוסקים בתחומי אמנות אחרים כגון מוזיקה.


קירזנר הציג בתערוכות שונות בארץ ובחו"ל. שניים מפסליו מוצגים במוזיאון השואה והמרד בקיבוץ לוחמי הגטאות. הפסל "ריקוד השלום" נמצא בבית הנשיא בירושלים. שניים מפסליו הוענקו כפרסים לזוכים בפסטיבל הסרטים הבינלאומי בחיפה. במוזיאון ובגן הפסלים ביקנעם המושבה, מתקיימים סיורים מודרכים שאורכים כשעה, ומלווים ע"י אשתו רינה, שיודעת להעביר ו"להחיות" את סיפורו של כל פסל. מסיורים אלה, אנשים יוצאים נרגשים מאד ורבים חוזרים שוב.


ניתן להגיע בקבוצות של בודדים או בקבוצות של כ-40 איש.


שעות הפעילות: מידי יום מ- 09:00 ועד 16:00, בתאום מראש.


התשלום: מ-25 עד 15 ₪ לפי מספר האנשים.


לפרטים נוספים: טל': 04-9890520 או 0547847688 .


* המטבח של איילת, יקנעם המושבה


הנופים הפתוחים והאוויר הטוב, פותחים את התיאבון. אז יש לי המלצה - המטבח של איילת, אסתטי, טעים ונעים. בעלת המקום, איילת מסבירת הפנים, מחכה לכם עם בראנץ' ייחודי ומפתיע, בבית מקסים הניצב בחצר משק חקלאי בלב יקנעם המושבה. את מיכלאת הצאן שממול רואים, מצלמים ומריחים..


המסעדה ממוקמת בלבה של המושבה יקנעם, בתוך סביבה כפרית ופרחונית במיוחד. היא מוקפת בגינה עם צמחי תבלין טריים, המציפים את הסביבה בניחוחות נעימים ומשמשים כחומרי גלם להכנת המנות. התפריט משתנה כל מספר חודשים ומציע הפתעות וחידושים, בהתאם לירקות הטריים בכל עונה.


מנות המסעדה: שוט קרם הדרים עם פילט תפוז; ברוסקטה עם ריבת עגבניות שרי וריבת בצל; פרוסת תפוח עץ עם גבינת עיזים מטוגנת בפנקו ורוטב בלסמי; סלט עלים עם פרוסות פרי העונה וגרנולה ביתית ברוטב מייפל; בריוש עם ביצת עין ונגיעות פסטו; פלאפל תרד ושקדים על טחינת עגבניות; פלפל קלוי במילוי לאבנה ביתית בשמן עגבניות; קרפצ'יו סלק ודלעת; שקשוקת עלי מנגולד עם גבינת קשקבל בליווי חלה; צלחת קינוחים: קרם בורלה, אצבעות רושה, מעדן חלבה וגרעינים, טראפלס צ'ילי, ועוד. תודו שזה מעורר תיאבון..


שעות הפעילות: המסעדה פתוחה מיום ב' עד יום ו' משעה 09:30 בבוקר עד 14:00 בצהריים וכדאי לתאם מראש.


מחיר: 85 ₪ לאדם.


לפרטים נוספים ותיאום ביקור, טל': 053-6130374


* שביל פרות החלב, בית לחם הגלילית


אתם ודאי יודעים שהחלב לא מגיע מהסופר.. חצי בדיחה, מפני שרוב הילדים המגיעים ל'שביל הפרות' מגלים זאת לראשונה, כאן. ומה שטוב לילדים, עושה צביקה, גם איתנו המבוגרים: חליבה וחביצה, הנקה (עם בקבוק) ויצירת שוקות טעים!


בשנת 1957 הגיעה משפחת ברנדס מקיבוץ נווה איתן שבעמק בית שאן לבית לחם הגלילית שבעמק יזרעאל. אבא מנדק ואמא עדנה קיבלו מהסוכנות נחלה, והחלו להקים בה משק חקלאי. במקום היו בית ורפת מתקופת הטמפלרים. מפרה אחת ועגלה אחת, 29 אפרוחים וחצי פרדה, הפך המשק עם השנים למשק רפת גדול ומשגשג, עם כמעט 100 חולבות, עגלים ועגלות לרוב.


בשנת 2002 נוסף ענף התיירות החקלאית למשק, המנוהל על ידי אפרת וצביקה ברנדס (אותו צביקה שכבר הכרנו). הרפת פועלת במרץ וכל יום חולבים את הפרות 3 פעמים ביום. בשנת 2007 נוסף לרפת החדשה רובוט אשר חולב את הפרות בשיא הטכנולוגיה, עם מחשבים ולייזר, ונותן לפרה את התנאים הכי טובים כדי שתרגיש טוב, תהיה בריאה ותניב חלב בשפע - ואת כל אלה ראינו וחווינו במו עינינו וידינו.


מייצרים ברפת כמעט 3000 ליטר חלב ביום, אשר מועברים לתנובה והופכים לתוצרת טעימה ומזינה. חשוב לציין שהכל כשר למהדרין!! במקום זוכים המבקרים לערוך סיור חוויתי הנמשך כשעה וחצי, ומשלב הסבר עם עבודה ברפת. הרפתן לוקח את המשתתפים, מרכז אותם לקבוצה, לסיור מאורגן המשלב הסבר עם עבודה ברפת ב-7 תחנות:


1. נבקר את העגל שנולד אחרון, נלטף אותו ונשוחח על למה ולמי נותנת הפרה חלב.


2. הילדים יאכילו את הפרות הגדולות עם אתים קטנים, ובאותו זמן המבוגרים יקבלו הסבר מרתק על גנטיקה ברפת והזרעה מלאכותית.


3. אצל התרנגולת נבין מה זו ביצה ואיך יוצא ממנה האפרוח, איזו אימא היא התרנגולת? ומה בכלל עושה התרנגול?


4. נתנסה בחליבה ידנית, אחד אחד ניגש לפרה, נחלוב ונצליח להוציא שפריץ של חלב מהעטין.


5. את החלב נמזוג לבקבוקים גדולים ונניק את העגלים הקטנים - חוויה מרגשת בכל גיל!


6. יחד המשתתפים, מכינים ונהנים מ"משתה חלבי" - הכנה משותפת של שוקו וחמאה. אוכלים ושותים.


7. חדש!! מבט אל העתיד, הי- טק ברפת! רובוט חליבה השוקל, נותן אוכל, מנקה, מרכיב ומחטא! והכול לבד, באמצעות מחשבים ולייזר. נפלאות הטכנולוגיה.


עלות הפעילות: 40 ₪ לכל משתתף בכל גיל. משלמים מגיל שנתיים וחצי.


ימי הפעילות: כל השנה, שעות פעילות: 10:00 עד 16:00 - באמצע השבוע רצוי לתאם טלפונית.


איך מגיעים: צפונה עד סוף כביש מס' 6 , אחרי יקנעם צומת התשבי ימינה, צומת השומרים ימינה, צומת אלונים שמאלה, 6 ק"מ צפונה עד מושב בית לחם הגלילית. בתוך המושב עוד קילומטר אחד ישר לפי השילוט שביל פרות החלב.


לפרטים נוספים ותיאום ביקור: אפרת וצביקה 04-9832437, 052-3275682   http://shvilparot.co.il/


* בית בד גלילי בבית לחם הגלילית


טעמנו מסוגי השמן השונים המופקים בבית הבד גלילי, ונהננו מכל ביס (כי טועמים כשטובלים פיסת לחם בקערית שמן קטנה). מיד שאלנו היכן ניתן לרכוש בקבוקי השמנים ליד הבית (במקרה שלי, ת"א) ולאכזבתנו התברר שכל מה שמיוצר כאן, נחטף במקום. אז גם אנחנו הצטיידנו בשמן המשובח של בית בד גלילי.


בנקודה בה נושק הגליל התחתון לעמק יזרעאל, במושב הציורי בית לחם הגלילית, הוקם בית בד בוטיק קטן ומשפחתי, שבו מופק שמן זית כתית מעולה ומוקפד ממגוון זנים. בית בד גלילי ממוקם 50 מטר מכרם הזיתים האורגני של משפחת גלילי, אותו נטע אבי המשפחה לפני 15 שנים. לאחר שנים רבות של הפקת שמן זית בבתי בד אזוריים, נפלה ההבנה כי כדי להפיק שמן זית ייחודי באיכות מרבית, יש לבצע את התהליך המלא במשק, מהשתיל ועד הבקבוק - בידיי המשפחה. על כן הוכנס למשק מערך מיצוי שמן זית מתקדם ואקולוגי.


בית הבד, כמו גם מרכז המבקרים, מנוהל ומתופעל על ידי ערן, הבן הצעיר למשפחת גלילי. 14 שנים עבד במשרדי פרסום בתל אביב, עד שלפני 5 שנים החליט לוותר על המשכורת הבטוחה, המשרד והרכב, לעבור מהעיר לכפר ולהתמסר לעבודת האדמה שבצדה הגשמה עצמית ובעיקר שלוות נפש. באהבה ובמסירות מעביר ערן תחת ידיו המקצועיות כל זית שנכנס אל בית הבד ומבצע כל שלב בתהליך הייצור, בתשומת לב מרבית. את אותה מידה של תשומת לב מקדיש ערן לאורחים במרכז המבקרים, עמם הוא חולק את סודות הפקת שמן זית איכותי.


הכניסה לבית הבד אינה כרוכה בתשלום והמבקרים מקבלים הדרכה על בית הבד, צופים בסרט קצר על המסיק וטועמים ממגוון השמנים. אין צורך בתיאום מראש, משפחות ויחידים יכולים להגיע בכל ימות השנה, כולל בשבתות וחגים, בין השעות 107:30-10:00. בחודשי יולי ואוגוסט מומלץ לתאם מראש להגעה באמצע שבוע. קבוצות צריכות לתאם הגעה מראש.


בעונת המסיק (ספטמבר - דצמבר) נערכים סיורים פעילים "מהעץ עד לבקבוק" - החל במסיק מודרך בכרם הזיתים, לצנצנות אישיות שמקבלים המבקרים, דרך הרצאה בבית הבד, מול אולם הייצור הפתוח וכלה ב"פריסה" של פיתות לטבילה במגוון השמנים עם זעתר לתיבול - חוויה לכל החושים. הפעילות מתקיימת בכל שבת וחג במהלך העונה (מומלץ להתעדכן באתר האינטרנט על שעות הסיורים) ומתאימה לכל גיל.


עלות הסיור 30 ש"ח לאדם מגיל 3. באמצע השבוע נערכים הסיורים לקבוצות מאורגנות בתאום מראש.


בשאר ימי השנה נערכים לקבוצות סיורים (מעל 10 איש) "מהעץ עד לבקבוק", ללא מסיק הזיתים ועם הרצאה מרתקת על סגולות שמן הזית, אחסון נכון, מדדי איכות, ושימושים מומלצים במטבח הים תיכוני.


לפרטים נוספים: www.galilioliveoil.co.il


פייסבוק - "בית בד גלילי"


טל': 04-6899779


* הילה ברקוביץ "פשוט לבשל בריא", קריית טבעון


לפני שפגשנו את הילה ברקוביץ (כלת השמחה), פגשנו את הנוף המרהיב הנשקף מביתה. בית יפה בעיצובו, עם גן מעורר קנאה בצמחיה ובפרחים שבו, מול הנוף המשגע. ואז משלימה את התמונה בעלת הבית, הילה, המובילה אותנו ללב האימפריה - הרי הוא המטבח המאובזר. הילה קורנת לקראתנו וההילה שסביבה עושה לנו טוב..


הילה ברקוביץ הינה נטורופטית ומקרוביוטית (תזונה סינית ויפנית), בעלת קליניקה לטיפול בתזונה וצמחי מרפא, בקרית טבעון. בנוסף, היא מעבירה סדנאות לבישול בריא במטרה ללמד את הבסיס של הבישול הבריא ודרך חיים (ולשם כל התכנסנו). הסדנאות מועברות בצורה חווייתית ומהנה לקבוצות של עד 17 איש, לגיבושים, ימי הולדת, מסיבת רווקות, אימהות וילדים, ועדי עובדים וכו'.


כמו כן, מקיימת הילה סדנה פרטית, אחת על אחד, עם אפשרות לבוא לביתה, לבשל למשפחה ולקבל הדרכה. בסדנה מקבלים הדרכה בנושאים מגוונים, כמו: בישול צמחוני, בישול אסייתי, דגים, קטניות, בישול יפני, ללא גלוטן, דגנים, בישול טבעוני. בסיום הסדנה, כל אחדמשתתף מקבל חוברת עבודה וחוברת מתכונים, מבשלים ביחד ויושבים לאכול ארוחה משותפת ומפנקת.


והאוכל - מעורר סקרנות, טעים, עשיר, מגוון, מפתיע.. ואפשר להוסיף עוד ועוד סופרלטיבים.


מחירים: סדנה צימחונית -200 ₪ לאדם, דגים וסושי -250 ₪ לאדם.


הנחה לקבוצות מעל 10 אנשים.


לקביעת סדנה וטיפול: 0542-308510


לפרטים נוספים:  www.bishul-baree.co.il


העמק הוא חלום.. שהפכנו למציאות, שהרגע חווינו אותה. עמק יזרעאל פותח זרועותיו לכל אחת ואחד, בודדים, משפחות וקבוצות - בואו לכאן לטייל, להתארח ולבלות.


לפרטים נוספים על טיול ובילוי בעמקים:


אתר עמותת התיירות בעמקים: www.emek-tour.org.il


ובפייסבוק "תיירות בעמקים".