מיתוסים על מוצרי חלב וניפוצם
16 לנובמבר 2015

16 לנובמבר 2015
הבשר האדום עומד בלב הויכוח התזונתי, אבל גם החלב ממשיך איתנו.. ככל שהמוצרים אותם אנו צורכים, שכיחותם בסל מוצרי היסוד גבוהה, כך, מצד אחד, המדע מתעניין בהם ונערכים בנושא מחקרים ומצד שני, מצטברים מעשיות וסיפורים רבים אודותם ובעיקר מיתוסים. לכן חשוב שמיתוסים חייבים להבחן מחדש כל הזמן!
חלקם של הסיפורים מקורם בתרבויות שונות ובהרגלי תזונה של אנשים, חלקם קשורים במיקום גיאוגרפי ובמזג אוויר. הרבה מאוד מיתוסים צמחו בכל הקשור לאוכל ומיני מזונות, ביניהם גם על החלב, שנחשב למוצר יסוד בסיסי, שמזין את התינוקות מהרגע שהם נולדים וממשיך להיות חלק ממוצרי המזון של מבוגרים. החלב היום נמצא במגוון של מוצרים וטעמים, אשר אינו מפסיק לגדול.
אצל היהודים, מוצרי החלב קיבלו משנה תוקף בכך שהם קיבלו חג משלהם, שבו מקובל להרכיב את כל תפריט ארוחות החג ממוצרי החלב. מכלול הדיונים בעד ונגד מוצרי החלב, בחלקם מגובים במחקרים רפואיים ובממצאים שמוכיחים שחלקנו באמת אינם מעכלים או מפרקים את מרכיבי החלב. אבל לצד הממצאים הביולוגיים, הצטברו במשך השנים מיתוסים, שכדאי לברר אותם ובעיקר להפריחם.
* חלב הינו מזון לילדים אך מבוגרים לא צריכים לצרוך אותו
חלב הינו מזון המכיל כמות גדולה של חלבון, סידן, ויטמיני A,D,E . סידן הינו מינרל חשוב בכל שלב בחיים לחיזוק העצמות והשיניים. סידן נמצא במוצרי החלב בכמות גדולה וגם במזונות מהצומח, כמו ירקות ודגנים מלאים. אך בירקות ובדגנים ישנם גם סיבים המפריעים לספיגת הסידן, לכן ספיגתו יעילה יותר כאשר מקורו ממוצרי החלב. מסקנה, שמוצרי החלב טובים גם למבוגרים.
* חלב מגביר ייצור ליחה
אין הוכחה מדעית למיתוס בדבר הקשר בין צריכת חלב ומוצריו לבין מחלות דרכי הנשימה, כמו נזלת ואסטמה. במחקרים שונים תופעות במערכת הנשימה נצפו רק בקרב אנשים שנמצאו כאלרגניים לחלבון חלב. תופעות אלה הפסיקו מידית עם הפסקת הצריכה בקרב אנשים שסבלו מאלרגיה.
* חלב עלול לגרום ליצירת אבנים בכליות
מזונות עשירים בסידן, כמו חלב ומוצרי חלב, מגינים בפני היווצרות אבנים בכליות. כאשר שותים חלב יחד עם מזונות המכילים אוקסלאטים: תרד, ירקות בעלי עלים ירוקים כהים, אגוזים, בוטנים, תותים, קקאו, שוקולד, בטטות, סובין, נבט חיטה, חצילים, פלפל ירוק וענבים אדומים - הסידן שבחלב קושר את האוקסלאטים ומונע מהם להיספג. כתוצאה מכך, פוחת הסיכון וקטן הסיכוי להיווצרות אבני סידן - אוקסלאט.
* אנשים בעלי רגישות ללקטוז צריכים להימנע ממוצרי חלב
ישנם רמות של רגישות לסוכר החלב. ישנם אנשים שלא יכולים לעכל אפילו טיפה של לקטוז וישנם אנשים היכולים לעכל כמות מסוימת של לקטוז, במיוחד אם אוכלים אותו בליווי מזונות נוספים. כמות הלקטוז משתנה בין מוצרי החלב השונים ונמצאת בכמות קטנה מאוד בגבינות קשות, בחמאה ובגבינות שעברו תהליך הבשלה (ברי, רוקפור..). לכן, על כל אחד מומלץ לבדוק מה סף הרגישות שלו, כיוון שמוצרי החלב הינם מקור חשוב לסידן. שוב האמירה הגורפת היא חלק ממיתוס שחשוב לבחון אותו מחדש.
* אנשים בעלי רגישות ללקטוז יכולים לצרוך מוצרים מחלב עיזים
חלב בקר, עיזים וצאן, מכילים כמויות זהות של לקטוז ולכן לאנשים בעלי רגישות ללקטוז, מומלץ להימנע מחלב וגבינות רכות מכל סוגי הבקר והצאן.
* בזמן שלשול יש להימנע ממוצרי חלב
על פי הנחיות משרד הבריאות האמריקאי, לאחר שלשול רצוי לחזור מידית לאכילה רגילה, כולל מוצרי חלב. רק בשלשולים ממושכים קיימת אפשרות שהנזק במעי כולל פגיעה בלקטאז, במידה כזו שהדבר מחייב הפסקת צריכת חלב. מחקרים מראים שאכילת מוצרי חלב מותססים, המכילים חיידקים פרוביוטיים כגון יוגורט BIO, בזמן שלשול מקצרת את משך השלשול ומורידה את חומרת הסימפטומים. אז תבדקו שוב את מה שחשבתם על החלב ומוצריו. לא כל מה שאמרו פעם נכון ותזכרו שהטכנולוגיה של המזון מפתחת היום דרכים ומוצרים חדשים, שמשנה את מה שהיה מקובל. כיום המדפים מלאים במוצרים למי שרגיש ללקטוז.
אל תשכחו! מיתוסים חייבים להבחן מחדש כל הזמן!
* כותבת המאמר, איילת נדיב, דיאטנית קלינית, M.Sc, מנהלת מקצועית רשת סטודיו C.