"רק תות פשוט" - על נפלאות התות וגם מתכון קל וטעים

07 לינואר 2016

logo
מאת: איילת נדיב*

התותים הראשונים בשדות התותים כבר זוקרים עלים, וכבר מוכרים את התוצרת החדשה של העונה. למראה הפרי האדום והמתוק, הלב מתמלא אופטימיות חום ואהבה בימי החורף הסגריריים.


במה תרצו להתפנק? בתותים בקצפת, בליווי שמפניה טובה או רק תות בצלוחית? התות הוא קטן קטן ויש בו המון, מדהים איך פרי אחד קטן יכול להוות תחרות למתוקים המרשימים ביותר. אפילו ילדים מתרגשים כאשר נותנים להם תות. אין ספק שמדובר בשחקן מפתח..


תות שדה הוא הפרי שבורך גם ביופי וגם בטעם. הוא יכול להיות חלק מכל סוגי הארוחות. עומד כקינוח בפני עצמו, פרוס בסלט, במנות עיקריות שונות וכן כמובן במשקאות, בעוגות ובקינוחים. בשל הווריאציות השונות שמשתמשים בתות, הוא קיבל לגיטימציה להיות מרכיב בארוחות גורמה בשלל הגשות, לתוספת טעם וצבע, לקישוט ולא לחינם קיבל הכרה כשחקן מרכזי בארוחה רומנטית.


בגלל כל אלה כדאי שנבדוק מה יש בו בתות מבחינה בריאותית?


המרכיבים ל-100 גרם תות:


קלוריות (קק"ל) - 32


אשלגן (מ"ג) - 153


ויטמין C (מ"ג) - 59


חומצה פולית (מק"ג) - 14


מגנזיום (מ"ג) - 13


פחמימות (גר') - 8


סיבים תזונתיים (גר') - 2


מים (גר') -  90


חלבונים (גר') - 0.7


ברזל (מ"ג) - 0.4


שומנים (גר') - 0.3


בריאות בתות:


לתות האדום, המפתה, יוחסו סגולות ריפוי שונות ומשונות. בשנים האחרונות נמצא ביסוס מדעי לחשיבותו הבריאותית. מחקרים מראים כי מעטים המזונות שמכילים נוגדי חמצון כמו תות השדה. צבעו האדום של התות מקורו באנטוציאנינים השייכים למשפחת הפלבונואידים (פיטוכימיקלים הנמצאים בירקות ובפירות), הידועים ביכולתם לפעול כנוגדי חמצון.


* ויטמין C בשפע - תות השדה מהווה מקור לוויטמין C, הנחשב נוגד חימצון יעיל ביותר. ספל תות שדה מכיל כ-100% של המנה היומית המומלצת. הוא יכול לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, סרטן, וככל הנראה גם לקטראקט וסיבוכי הסוכרת. תות השדה מהווה מקור טוב לפולאט (חומצה פולית) ולמינרלים  כמו: אשלגן, ברזל ומגנזיום, ולסיבים תזונתיים.


* חומצה פולית - תורמת למניעת מומים מולדים במערכת העצבים של העובר ומסייעת בהפחתת רמות ההומוציסטאין בדם, מה שעשוי להפחית את הסיכון למחלות לב.

* אשלגן - מפחית סיכון ללחץ-דם גבוה, מחלות לב ולחיזוק העצם.

* ברזל - מרכיב חיוני במניעת אנמיה, הגורמת לעייפות וחולשה וכן לתפקוד תקין של המוח ושל התפתחות יכולת הלמידה בתינוקות ובילדים.


* מגנזיום - תורם לחוזק העצם, למניעת יתר-לחץ-דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת ולהקלה על התסמונת הקדם וסתית.

* סיבים תזונתיים - תורמים להסדרת פעילות מערכת העיכול ולהאטת הספיגה של סוכר וכולסטרול.

* נוגד חמצון יעיל וטעים - כבר הוכח שתזונה עשירה בנוגדי חמצון, מקטינה את הנזק הנגרם על ידי רדיקלים חופשיים של חמצן ועל מנת להעריך את סך היכולת הנוגדת חמצון של מזונות ורכיבים שונים, פתחו מדענים בדיקת מעבדה הבודקת את כושר ספיגת החמצן של מזונות שונים בשםORAC  -  Oxygen Radical Absorbance Capacity. מחקרים מראים, כי צריכת מזונות בעלי ערך ORAC גבוה, עשויים לסייע בהאטת תהליכי הזדקנות הגוף והמוח.


* תותים לשמירה על מוח צעיר - חוקרים אמריקנים בדקו את השפעות החמצן על הזקנות המוח בבעלי חיים שאכלו תותים בכמות מבוקרת, והסתבר שהשפעתם הייתה משמעותית לשמירה על רמת הזדקנות נמוכה לעומת אלה שלא אכלו תותים. במהלך השנים, מצטברים בגופנו כמויות גדולות מאוד של רדיקלים חופשיים ולהם השפעה הרסנית על גופנו. תות השדה עשיר במיוחד בנוגדי חמצון בהשוואה למזונות אחרים. מקור נוגדי החמצון שבתותים אינו מגיע רק מוויטמין C  אלה גם מהאנטוציאנינים.


על פי מחקרים עולה שתזונה עשירה בתותים ובפירות יער, העשירים בנוגדי חמצון, עשויים לסייע בכל הקשור להגנה מפני ההזדקנות המוח וממליצים להעשיר בהם את התפריט. התות יכול לסייע כנגד גורמים דלקתיים של מחלות שונות, כמו דלקות מפרקים, אסטמה, טרשת עורקים וסרטן. מחקרים  אף הראו כי תותים יכולים להגן על הקיבה מפני נזקים הנגרמים מאלכוהול, ולהאט את היווצרות כיבי הקיבה גם בזכות תכונתם להיאבק ברדיקלים החופשיים.


הסגולות נוגדות הדלקת, נובעות מהיכולת של האנטוציאנינים ושל רכיבים נוספים בתות להפחית את הפעילות של האנזים ציקלו-אוקסיגנז (COX). לאכילת תותים יש יתרון  המקביל לשימוש בתרופות נוגדות דלקת לא-סטרואידיות, כמו האספירין כמובן שאכילה של תות שדה איננה גורמת כמובן לתופעות לוואי בלתי רצויות שיש לתרופות. חשוב לציין שלא הייתי ממליצה להחליף תרופות מרשם של רופא באכילת תותים לכל מי שאלרגי לפרי.


* מניעת גידולים סרטניים - תות השדה מכיל חומצות פנוליות, שאחת מהן היא החומצה האלאגית, בעלת היכולת המוכחת למנוע גידולים. על פי ניסויים שבהם בדקו את השפעת החומצה האלאגית שבתותים, יחד עם שאר המרכיבים וויטמין C תורמים למניעת סרטן בכך שהיא "מלמדת" את התאים הסרטניים למות כמו התאים הנורמליים, ולא להמשיך להתרבות ולהתפשט. מכאן שיש פוטנציאל מבוסס באכילת תותים, היכול למנוע גידולים סרטניים שונים.


* סמל אהבה שלמות ויושר - התות הוא אחד מסמלי האהבה. בתרבות הצרפתית נחשב התות למעורר את החשק המיני. משם נולד המנהג להגיש לזוג ביום חתונתם מרק תותים אדום. בכלל, צורתו של התות והצבע האדום שלו, סימל שלמות ויושר ובאירועים ממלכתיים חשובים הוגש כאות לשלום ולשגשוג.


* התות ברפואה עממית - מייחסים לתות ברפואה העממית סגולות מרפא רבות. הוא מומלץ לטיפול באנמיה ובהבהרת כתמי שמש (הצבע האדום מכיל ליקופן העוזר להילחם בנזקי השמש). בעבר נהגו לסחוט מיץ תותים ולמרוח על כתמי שמש שעל העור, להשאירו כחצי שעה ולשטוף. הוא נמצא כמועיל לנשים שסובלות ממחזור שאינו סדיר, מכיוון שהוא נחשב למחזק דם. יש המשתמשים בתות כתרופה לטיפול בהצטננות ובדלקות בגרון או בחניכיים.


* יופי וקוסמטיקה - כפי שכבר הוזכר, לתות השדה כמות רבה, יחסית, של ויטמין C וחומצות אלפא-הידרוקסיות, המסייעות להסיר תאים מתים ולכלוך מהעור. החומרים הללו מכווצים את הנקבוביות ומסייעים להשאיר את העור נקי עם מראה אחיד יותר. החומצה הסליצילית המצויה בתות, מנוצלת בהרבה מוצרי קוסמטיקה מסחריים ונחשבים למשפרים את העור. תותים נחשבים גם כמסייעים לטיפול בפצעי אקנה. לחסידי הקוסמטיקה הביתית יש לתות הרבה מה להציע, כמו למשל: מסיכות לפנים, משחות פילינג, קרם פנים להלבנת כתמי שמש ואפילו אם תחזיקו את עיסת התות בפה, תזכו להלבנת השיניים.


** ממה כדאי להזהיר? - כאשר נותנים כל כך הרבה טוב, חייבים להתייחס גם למה שרע. לצערנו,  תותים הם אחד הפירות הנוטים לספיגה גבוהה מאוד של חומרי הדברה, ולכן אני ממליצה לקנות תותי שדה אורגניים.


ולמי שעדיין לא השתכנע לאכול תות שדה טרי, לפחות שימרח אותו על הפנים או שישתמש בו בבישול ובאפיה. אני משתפת אתכם במתכון הזה מבית סבתי ז"ל  ואין לי זיכרון מתוק או מושלם ממנו.


מתכון גלידת תות, עם זיכרון מתוק


כמה פשוטה ככה מושלמת.. ללא שומן, ללא תוספים מלאכותיים ויחסית דלה בסוכר.


רכיבים:


ק"ג תות


3 חלבוני ביצה


חצי כוס סוכר (ניתן להוסיף עד כוס סוכר למתכון המקורי)


ההכנה:


לרסק בבלנדר ק"ג תותים שטופים


3 חלבוני ביצה מוקצפים עם חצי כוס סוכר במיקסר, תערבבו עם תותים, תקפיאו ולאחר יום תקבלו גלידה מושלמת..


בתיאבון!


* איילת נדיב- דיאטנית קלינית, M.Sc, מנהלת מקצועית רשת סטודיו C.


(צילום: שוש להב)