ושוב נפגשים בפסטיבל אוכל כפרי במטה יהודה 2016
15 למאי 2016

15 למאי 2016
איך חלפו ביעף 16 שנים מאז החל את צעדיו הראשונים, והוא שוב חוגג - פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה, והעין אינה שבעה.. תשאלו מה עוד ניתן לחדש בתחום? במועצה האזורית מטה יהודה ובמחלקת התיירות שלה, מקדישים מחשבה בדיוק לשאלה זו, מעלים עוד ועוד רעיונות, מתכננים ומארגנים לאורך כל השנה, עד לשיא - לפסטיבל, שיהיה עוד יותר מפתיע, עוד יותר מקיף, עוד יותר מגוון, עוד יותר טעים!
פסטיבל האוכל הכפרי שכבר הפך למסורת אהובה, נערך ביוזמת המועצה האזורית מטה יהודה ומחלקת התיירות ובשיתוף משרד החקלאות ופיתוח הכפר ומשרד התיירות, ויתקיים במשך ארבעה סופי שבוע - 20/5 עד 11/6. שמתם לב שמדובר במאי-יוני לעומת העבר בו התקיים במרץ-אפריל? אז טוב ששינו המועד, כי 'אחרי החגים' מן הראוי לחגוג את חג האוכל הכפרי עם כל תשומת הלב.
וכיון שהזכרתי לב, זו ההזדמנות לציין את מי שעומדים בלב העשייה בפסטיבל - "הלב הירוק" תיירות מטה יהודה, המעלים על נס את ליבו של הפסטיבל - שהוא חוויית אירוח יוצאת הדופן בביתם של הבשלנים המקומיים, שפותחים את ביתם וליבם ומגישים מאכלים ששימרו את הטעמים והמתכונים המסורתיים, לפי שיטות הבישול הייחודיות למשפחה ולעדה. האורחים יושבים בבית המשפחה המארחת, מקשיבים לסיפוריהם ויוצרים קשר מרגש המתובל בתבלינים שאין להשיגם באף חנות. במטבח הסמוך מבעבעים על הכיריים סירים מעלי ניחוחות, בהם מתבשל המיטב שבמטבחים הביתיים - המטבח הכורדי, המרוקאי, הטוניסאי, ההודי, הערבי, הארגנטינאי, הבולגרי ועוד.
כך, לדוגמא, ניתן ליהנות ממאכלים מהמטבח המרוקאי, הטוניסאי והכורדי במטבח של דודה לאה בצור הדסה, לאכול את מאפה הקאדה המסורתי ב"בורקס אמא" בצור הדסה, להתענג על אירוח אוהב ואוכל מרוקאי אצל זהרה במושב לוזית, לאכול קובה נפלא של אסנת במושב עגור ומנות מהמטבח הערבי המקומי בקדירה של סבתא במושב צפרירים. גם צעירי האזור הצטרפו לחגיגה הקולינרית ומציעים פרשנויות וטעימות מעניינות ממיטב מטבחי העולם: תומר ואפרת מזמינים לחגיגה יוונית של מוסיקה ואוכל במושב תרום, נורית ואיתי מבשלים אוכל הודי צמחוני בלב הטבע במושב מטע, עופר במושב מטע פותח שולחן עמוס בבשרים שהוא מעשן ואורן אופה לחמי שאור ייחודיים ופיצות ריחניות בשריגים-ליאון. וזה רק חלק קטן מהשפע הקולינרי שמציע הפסטיבל. מלבד בשלני האזור הביתיים, נמצאות גם שפע של מסעדות שפועלות במטה יהודה במהלך ימי פסטיבל האוכל הכפרי וחלקן פועלות במהלך כל השנה.
הפסטיבל הינו חגיגה של טבע מתפרץ, אירוח אתני ואותנטי עם מאכלים וטעמים כפריים. אזור מטה יהודה, שמיתוגו התיירותי "הלב הירוק" נמצא במרחק נסיעה קצר ממרכז הארץ, חבל ארץ ירוק עם נופים מרהיבים וגפנים משתרגות וסדורות בכרמים. בתוך אלו משובצים מסלולי טיול מרהיבים, מנזרים וכנסיות, מושבים, קיבוצים, חוות צאן ויקבים ועשרות בשלניות ובשלנים, המציעים מגוון עשיר של מאכלי עדות.
שתי בקשות:
שתי בקשות קטנות לבאי הפסטיבל שיקלו מאד על המארחים: אנא, תתאמו מראש את הביקורים באתרים ובבתים השונים ואנא, הביאו אתכם שטרות כסף קטנים, מפני שלא יהיה שימוש לכרטיסי אשראי וגם עודף משטרות גדולים יכול להיות בעייה. זוכרים - תאום לפני הביקור ושטרות כסף לתשלום במזומן. תודה!
על רקע נופים נפלאים אלה, יתקיים פסטיבל אוכל כפרי במטה יהודה בארבעה סופי שבוע של חגיגות, אשר במרכזן האוכל הכפרי העונתי, ונותן ביטוי למגוון המרתק של מטבחים ביתיים איכותיים, חושף מסורות קולינאריות עדתיות ומסייע בפיתוח אפיקי פרנסה לתושבי האזור.
פסטיבל האוכל מתרחש, בו בזמן בעשרות אתרים, ומאפשר ליהנות מחוויות שונות - אוכל אתני בבתים, גבינות משובחות, תבשילים עשויים מצמחים שלוקטו באזור, סדנאות, שוקולדים בעבודת יד ועוגות בקונדיטוריות בוטיק בליווי נופים ירוקים ופארקים פורחים. במהלך הפסטיבל יתקיימו מפגשים קולינאריים לצד סדנאות בישול משפחתיות, היכרות עם מיבשלות הבירה ואירוע אמנים מארחים שיציגו עבודות אמנות וחפצי נוי.
ירידים - בשישי-שבת, 20-21.5, אמני האלה והאזור יציגו מוצרי אופנה, תכשיטים, תיקים, נעליים, קדרות, אביזרי נוי, מתנות ועוד. ביום שישי, ה-4.6 יתקיים הדיש-טיש, אירוע קהילתי בו תושבי ואמני האלה מעבירים סדנאות, מוכרים מתוצרתם וכולם מנשנשים מטעמים שהביאו איתם ומפוזרים על שולחן גדול. בשישי-שבת 27-28.5 יתקיים יריד היקבים הביתיים ה-8 ביקב שורק שבקיבוץ נחשון, בהשתתפות עשרות יקבים ביתיים שיציגו סדרות קטנות ומוגבלות. בימי שישי יתקיימו טיולי תנ"ך, פריחה ובישולי שדה בשיתוף בית ספר שדה שער הגיא. הסיורים יעוררו לחיים את סיפורי התנ"ך, יעקבו אחרי ממצאים ארכאולוגיים שנמצאו באזור, יחקרו מערות קדומות ועוד.
כמו כן, במהלך הפסטיבל יתקיימו מספר סדנאות ואירועים מיוחדים: סלווה בעין נקובא תקיים סדנה להכנת כיסוני בצק בטאבון מידי יום שישי בשעה 12:00, בבית המרזח "היווניה שלי" במושב תרום יתקיימו מפגשי מוסיקה, שתיה וסיפורים מפיו של דביר סוראמלו ועוד. המבקרים מוזמנים להגיע לעשרות היקבים ומבשלות הבירה במטה יהודה, לטייל וללון בצימרים המפנקים וליהנות מאירוח כפרי במגוון המלונות שבהרי יהודה.
* עיזה פזיזה - טל שחר:
משפחת צבן היא המייסדת של 'עיזה פזיזה' ומי שמתפעל כיום את המקום ומשמש כגבו הראשי, הוא אלון, שגם העביר לנו סדנת פלאים - הכנסנו חלב ויצאה גבינה.. המשק המשפחתי ופינת החמד הקולינרית מוקפים כרמים ושדות וכוללים דיר עזים שניתן לבקר בו עיזים ידידותיות שמורגלות במבקרים. לצדו מחלבה עם חלון ענק הצופה למרכז מבקרים ומעדניית גבינות ומוצרים משלימים לאירוח ולפיקניק. במחלבת עיזה פזיזה מייצרים גבינות (קשות וחצי קשות), יוגורט טבעי או בטעמים, לאבנה, פטה. החלב שמגיע מהעיזים שנמצאות בדיר, עובר עיבוד במקום ולאחר מכן מייצרים את המוצרים ללא חומרים משמרים. בחלל המעוצב הצופה לנוף, אפשר לשבת ולהתפנק מארוחת טעימות של גבינות, יינות, ריבות, מטבלים, קרקרים מיוחדים ואפילו ריבת חלב מחלב עיזים. את כל הפינוקים הללו אפשר לרכוש במקום.
במסגרת הפעילות של מרכז המבקרים בעיזה פזיזה, ניתן להשתתף ב- 3 סדנאות: סיור טעימות- בסיור מאכילים ומלטפים את העיזים ורואים כיצד מייצרים גבינה. בתום הפעילות פותחים שולחן טעימות. משך הפעילות: 20-30 דקות ועלותה: 30₪ למשתתף. סדנת הדגמה - מדגימים הכנה של גבינה צ'רקסית והמשתתפים מכינים בעצמם גבינה, יוצאים לסייר בדיר וחוזרים לארוחת טעימות. משך הפעילות: כשעה ועלותה: 45 ₪ למשתתף. סדנת גיבון - כל משתתף בסדנה מקבל ליטר חלב עיזים טרי ומכינים במקום גבינת עיזים משובחת אותה לוקחים הביתה. משך הפעילות: כשעה וחצי ועלותה: 70₪ למשתתף. תשלום מגיל 3 ומעלה. המקום כשר למהדרין. שעות פעילות: בתיאום בראש.
יצירת קשר: 08-6102876 אלון/סיגל http://www.izapzizadairy.com
* יקב קַדמא - כפר אוריה:
ככל שאתר יהיה מרתק, האנשים שמאחוריו יגנבו את ההצגה. במקרה של יקב קדמא, זו אישה מרשימה שעומדת בחזית העסק. לינה. לינה סלוצקין. יקב קדמא הוקם בשנת 2010 על ידי משפחת סלוצקין בכפר אוריה, בניהולה של לינה, אם המשפחה ובסיוע ושיתוף פעולה של כל בני המשפחה. בתחילת שנת 2010 עזבה לינה את עבודתה בהייטק והקימה את יקב קדמא. במקביל נטעה כרמים בחלקה החקלאית, במטרה להשתמש בענבים אלה לייצור יינות היקב לכשיהיו מוכנים לבציר. יקב קדמא הינו יקב יחיד במינו בארץ, המשחזר טכנולוגיות עתיקות בייצור היין. זהו סיפור של מסע שורשים של בעלת היקב. לאורך המסע נוצר חיבור בין נחלת המשפחה בכפר אוריה, ההיסטוריה רבת השנים של עשיית יין באזור שפלת יהודה, עם ארץ מולדתה - גרוזיה, ותולדות עשיית היין שם. לאורך מסע זה נחקרו שיטות עתיקות ליצור יין וגובשה טכנולוגיה המשלבת שיטות אלה עם היינניות המודרנית.
סיור וטעימות ביקב, כולל: סרט המתאר את השיטה המיוחדת בה נעשה יין ביקב קדמא ומספר בקצרה את סיפור הקמתו של היקב והמסע בעקבות הכדים לגאורגיה. הדרכה בנושא: "היין בעת העתיקה והיום, בארץ ובעולם", המתארת שיטות קדומות לעשיית יין והקשר בינן לבין מה שנעשה ביקב. וכן, ניתן לראות מקרוב את הכדים ואת הציוד המודרני ביקב, כמו גם מספר מוצגים מעולם הייננות. הטעימה כוללת 4 יינות שונים ובמהלכה ניתן הסבר מפורט על כל אחד מהיינות. עלות: 35 ₪ למשתתף. שעות פעילות: שישי ושבת 11:00-15:00. סיור בכל שעה עגולה. באמצע השבוע בתיאום מראש.
לפרטים: לינה 054-9195156 http://www.kadma-wine.co.il
* יוגה במטע וגם נורית ואיתי מבשלים הודי - מושב מטע:
פסטיבל מזמין פעילויות - אוכל, טיולים, התרוצצות.. אז בין לבין צריך קצת שקט, להתרגע, לתפוס שלווה לנפד ולגוף. ומה הולם יותר מיוגה? ואם יוגה, אז במושב מטע! "יוגה במטע" הוקם מתוך חזון ליצור מקום שמוקדש ללימוד ותרגול יוגה וכל מה שקשור אליה, באווירה, במטרה לתת חוויה של אורח חיים יוגי מלא, שיעורי יוגה, תרגולי מדיטציה, הרצאות ואוכל צמחוני מעולה. צוות "יוגה במטע" מורכב ממורים מוסמכים ע"י ארגון שיבננדה הבינ"ל, בעלי ותק וניסיון רב בתרגול והוראת יוגה ומדיטציה, ולכולם מקצועות נוספים התומכים בבריאות וריפוי.
את האוכל ההודי האותנטי מבשלים איתי אפרת - שף המתמחה באוכל בריאות צמחוני. איתי בעל ניסיון עשיר במסעדות ובישול הודי, מורה ליוגה וממוצא הודי בעצמו, הוא מבשל ומלמד את המטבח הנפלא העשיר והצבעוני הזה ומשלב מניסיונו מעולם היוגה, מהרפואה ההודית ומהמטבח המשפחתי, ליצירת חוויה ייחודית ומקצועית. נורית הרץ, מדריכת טיולים, מדריכת יוגה ובשלנית אוכל הודי, נורית זכתה במקום ראשון בתחרות בשלנים חובבים מטעם שגרירות הודו. תפריט ומחירים לדוגמה: ארוחת טאלי תעלה 45 ₪; מסאלה דוסה: 40 ₪; סמוסה- 15 ₪; קינוחים- 10 ₪; צ'אי- 5 ₪ ועוד.. שעות פעילות במהלך הפסטיבל: ביום שבת: 12:00-16:00 ובימי שישי ואמצע שבוע בתיאום מראש.
יצירת קשר: איתי 050-7472775 נורית 052-8333844
* יקב סוסון ים - בר גיורא:
למה סוסון? ככה.. יצור ימי חמוד, עם שם מסקרן, מובילים ליקב איכותי ולמקימיו - זאב דוניה וזוגתו אורלי. זאב הוא קולנוען במקצועו המקורי שבשנת 1994 עשה סרט על יקבי בוטיק והתאהב בדבר. תחילה היה זאב שוליה של רוני ג'יימס, יינן של יקב צרעה ובשנת 2000 הקים את יקב הבוטיק, בו היינות בעלי אופי ייחודי. הביקור ביקב הוא חוויה בפני עצמה וכל לגימה של יין מספרת את סיפור האהבה של היקב. בני הזוג נטעו כאן כרם של 30 דונם, בחירת הזנים שלהם אינטואיטיבית ושמות היינות ניתנים על שם מכרים. זאב 'הימר' על הזנים שייננבלן ועל זינפנדל (די נדירים), שלשמחתו התקבלו מאד יפה במסעדות היוקרתיות בצפון ומאד טעימים אף לנו, שטעמנו ורצינו עוד..
עלות סיור טעימות: 35 ₪ למשתתף (מתקזז ברכישת בקבוק), שעות פתיחה: פתוחים גם בשישי ושבת, בתיאום מראש.
לפרטים: זאב/אורלי 054-4843495 02-5709834 http://www.seahorsewines.com/
* דודה לאה - צור הדסה:
אחת החוויות שבאמת מומלץ לא להחמיץ, הוא ביקור היכרות (ואוכל, הרבה אוכל) אצל דודה לאה בצור הדסה. לאה כהן חזן היא אישה עם נוכחות סוחפת, חיוניות ואנרגיה של כמה אנשים, יכולת סיפורית והומור עצמי, סיפור חיים עצוב-מתוק- אופטימי וכישרון בישול נדיר. בין הסירים הענקיים המצויים במטבח שלה, ניתן לטעום שפע של אוכל ביתי מעולה והניחוחות שמלווים את מי שנכנס לביתה של דודה לאה מעוררים תיאבון. בידיים מיומנות מכינה הדודה קוסקוס, קובה, ממולאים מכל הסוגים, סלטים טעימים, מגשי מתוקים ועוד. התבלינים הסודיים שלה הם ידיה, האהבה שלה לבישול, החיוך ושמחת החיים שמשרה הדודה על כל סובביה. הסבנו לשולחן הערוך שבחצר ביתה המרווח, לבשנו את 'מדי המימונה' (לעולם לא מאוחר לחגוג אותו שוב), העמסנו מהסירים השופעים על צלחותינו מכל טוב המאכלים, זללנו בהנאה ולא הותרנו קמצוץ. עד כדי כך היה טעים.. הבשורה המשמחת - שאפשר לקנות ולקחת הביתה לשמח את כולם.
שעות פעילות: שישי: 09:00-15:00 שבת: 11:00-15:00 . פתוח כל השנה. בתאום מראש. כתובת: דפנה 139 צור הדסה.
יצירת קשר: לאה 052-5705283 איריס 052-6071780 .
* בורקס אמא - צור הדסה:
ואם עדיין לא שבענו די, חשוב לערוך היכרות עם מאפה ה"קאדה" המסורתי, שאין כמותו טעים וגדול ועסיסי, כמו אצל 'בורקס אמא'. אין כמו ניחוח של מאפה שזה הרגע יצא מהתנור, לפתוח איתו את הבוקר או לסיים את היום. בורקס אמא ממוקמים בלב שכונת הר כתרון, בישוב צור הדסה. בית מאפה-בית קפה, שהוא סניף של "בורקס אמא" המיתולוגי מירושלים. במקום מגישים ארוחות חלביות במשך כל היום, וקיים תפריט עשיר לכל דורש.
בנוסף למאפים וללחמים המעולים אשר יוצאים מתנורים במקום, קיים מגוון עצום של עוגות, עוגיות, עוגות יום הולדת מושקעות ושלל מאפים מלוחים ומתוקים, אשר נאפים במקום יום יום וכאמור, המקום אף מתמחה בהכנת מאפה ה"קאדה" המסורתי. אבל אם תשאלו אותי (ואומר לכם גם אם לא תשאלו), אין כמו בורקס גבינה לוהט, ששורף את האצבעות ואת השפתיים, והגבינה ניגרת והבצק נמס, וזה הכי טעים בעולם - כמו שאמרנו 'בורקס אמא'..
שעות פתיחה: א-ה 06:00-23:00, ימי שישי 06:00-15:00.
יצירת קשר: █████████ http://www.burekasima.co.il/
***
פרטים מלאים על פסטיבל האוכל הכפרי וכל האטרקציות התיירותית,
באתר "תיירות מטה יהודה- הלב הירוק":
8108*
ובדף ה- הלב הירוק תיירות מטה יהודה.
(צילום: שוש להב)