המלצה על ביקור בגן החיות התנ"כי בירושלים
29 ליוני 2016

29 ליוני 2016
שבת בבוקר, קיץ, ואנחנו מארחים את שלושת נכדינו. היום מתוכנן יום כיף בגן החיות. אז, נכנסו לאוטו: תמר ( בת 8 ) ואייל (בן 6), שכבר ראו חיה או שתיים בחייהם, וגיא (בן שנה וחצי), שראה פיל, קוף וג'ירפה מצויירים בלבד. כך עלינו ירושליימה לגן החיות התנ"כי.
קריאות ה"וואוו" נשמעו מפיהם ללא הפסקה, החל מהכניסה. הגן משתרע על שטח של כ 250 דונם, במסלול הליכה נוח (נגיש וידידותי לכסאות גלגלים ולעגלות תינוקות), בשבילים מוצלים, ספסלי ישיבה וברזיות לכל אורכו וניתן לפגוש בו למעלה מ-500 מינים של בעלי חיים.
ראינו חסידות ושקנאים ושמענו מדוע הפלמינגו אדומים - מקבלים דייסת דגים עם סלק וגזר לארוחה). למדנו את חשיבותה של "ארוחת עשר" בריאה של ירקות על ענפים - ממש מתוך מנהרות צפייה, שקיבלו הנובחניות. ירדנו ל"עולם התחתון" - שם צפינו בסוריקאטות החמודות ושוב הגחנו על פני האדמה. ביקרנו את השימפנזים והלמורים, את הדובים שקיבלו קרטיבי פירות וירקות, את האריות והנמרים.
ומיהרנו לחוויה הבאה: האכלת פילים! לא יאומן איך שלושת הילדים קרנו מאושר, כשהחזיקו (בעזרתי) את הגזרים, והפילים שלחו חדק, שלפו בעדינות רבה את הגזרים מהיד ואכלו אותם בתיאבון ובהנאה. בהאכלת תוכי הלורי, הילדים כבר היו מלאי ביטחון, והתוכים גמעו ישירות מידי הילדים (ללא עזרת מבוגר), גביע צוף טעים.
הנכדים לא הפסיקו להתפעל, התעלמו מהחמסין ופיזזו ממתחם אחד לשני, על פי המפה שקיבלו בכניסה - סטייל חפשו את המטמון (ובעצם את החיה) - מאטרקציה לאטרקציה. מובן שלא יכולנו להספיק לבקר בכל המקומות, לכן דילגנו על פני המבוך האקולוגי, החצר הדרום אמריקאית וגם על זו האוסטרלית, על האקווריומים ועוד. את ביקורנו הפעם הקדשנו לבעלי החיים בסכנת הכחדה הנמצאים בגן.
מי אוסף ביצי נשרים ומי יודע מהו יחמור (לא, זה לא סוג של חמור!)?
גן החיות התנ"כי הוא גן החיות היחיד בישראל, העוסק בשיקום והשבה לטבע של בעלי חיים בסכנת הכחדה. צוות הגן רואה בכך את ייעודו האמיתי והחשוב של גן החיות, ולכן מושקעים בו כוח אדם ותקציב גדולים. ביקרנו את כולם, הקשבנו להסברים המרתקים ולמדנו דבר או שניים:
נשרים - כמות הנשרים בישראל ובעולם נמצאת בירידה מתמדת, משתי סיבות עיקריות: הראשונה היא שכל זוג נשרים מגדל רק גוזל אחד בשנה, והשנייה היא שמכיוון שהם אוכלי פגרים, במקרים רבים מדובר בפגר מורעל, מה שגורם למוות או לעקרות. אנשי רשות הטבע והגנים אוספים ביצים של נשרים ומביאים אותם לגן. לאחר בקיעת הביצים, דואגים להאכיל את הגוזלים עם כפפות בצורת ראש נשר, על מנת שלא יוחתמו על ידי בני האדם. לאחר שהגוזלים חזקים מספיק, הם משוחררים אל הטבע בחי בר כרמל, בתהליך הדרגתי ומבוקר.
יחמורים - היחמור נראה כמו אייל גדול ומנוקד, וקיבל את שמו מהמילה "חימר", מאחר וצבעו הוא אדמדם כמו החימר. היחמורים חיו בארץ עוד מימי התנ"ך ונכחדו מהאזור בעקבות ציד מאסיבי והרס של בתי הגידול שלהם. לארץ הובאה קבוצת יחמורים קטנה מאיראן והחלה בנייתו של עדר חזק ומתרבה, ממנו מושבים אל הטבע עשרות יחמורים מדי שנה. חלק מהיחמורים ממושדרים וממשיכים לעקוב אחריהם ברצף גם כאשר הם בטבע.
צוללי ביצות - הם למעשה ברווזים קטנים, יחסית, אשר מעדיפים ביצות על פני מים פתוחים. צוללי הביצות נכחדו מהארץ בשל הרס בתי הגידול המימיים ובייחוד הרס צמחיית הגדות, בה היו נוהגים לקנן. ארבעת הברווזים שהובאו מצרפת התרבו היטב וכבר הושבו לשמורת החולה, למאגר צרעה ולשמורת עינות גיבתון שבאזור רחובות. הברווזים משוחררים אל הטבע כשהם מסומנים בטבעת מקור וורודה, המאפשרת המשך המעקב אחריהם.
לוטרות - הלוטרות הן טורפות לילה ביישניות מאוד, החיות מסביב למקורות מים בצפון הארץ, המיטיבות לשחות ולצוד במים. כדי למנוע הכחדה מאסיבית (בשל מיעוט מזון, זיהום והריסה של בתי גידול טבעיים), החלה בנייה של גרעין רבייה המורכב משני "עולים חדשים" מאוקראינה ומנקבה ישראלית, שצאצאיהם ישוחררו אל הטבע..
בשעות אחר הצהריים המאוחרות, החום הכריע אותנו והילדים כבר היו עייפים, כך שעזבנו בצער (ובבכי) את הגן, רק לאחר שחזרנו והבטחנו כי נחזור שוב (ובקרוב) להשלים את שלא הספקנו. באוטו, בדרך לתל אביב, חזרו הילדים וסיפרו איזו חיה הכי אהבו (גיא הקטן דבק בג'יפה = ג'ירפה, בקוף ובפיל), וממה הכי נהנו (להאכיל את החיות). בבית, הילדים ערכו שאלון טריוויה להורים ושמחו לתפוס אותם בקלקלתם ובחוסר ידיעה, וגיא הקטן הגדיל לעשות, שלף את ספר התמונות שלו, הראה את הארנב שאוכל גזר וקרא: "לא נב (ארנב), גזר - פיל!!
אלה ביניכם שלא נרתעים מהחום, מוזמנים לבקר בגן משך היום, ואלה המחפשים מפלט באוויר הנעים של ערבי ירושלים, מוזמנים להגיע בשעות אחה"צ, לסיורי השקיעה, וההרפתקנים והאמיצים יוכלו להחשף לבעלי חיים, שפשוט לא ניתן לראות במהלך היום, בסיורי הערב ואפילו לבלות לילה במקום, ולחוות את הגן בצורה שונה לחלוטין מכל מה שהכירו לפני.
סיורי שקיעה, "ג'ירפות ולישון":
מעניק היכרות מעמיקה עם אוכלי העשב בגן, ומבקר מאחורי הקלעים של היעלים, היחמורים, הקרנפים וכמובן הג'ירפות. "שקיעה עם פילים" לוקח את המבקרים לחיי השגרה של הפילים ולבתיהם. בסיור רואים את מה ואיך הם אוכלים לארוחת ערב, לומדים על שיטות האימון והטיפול בהם ומבקרים בתוך בתי הפילות והפיל הזכר היחיד בגן. לאמיצים קיים גם הסיור "שקיעה בדגש טורפים", שמתמקד בחיות הטורפות בגן. פוגשים את האריות, הנמרים והדובים, ושומעים את הסיפורים המרתקים על חייהם.
סיורי ערב:
"רכבת לילה אל המרחבים", הוא סיור משלים לביקור יום בגן החיות ומיועד למי שמעדיף לחוות את הגן, תוך כדי נסיעה ברכבת הגן. הסיור עובר באזור החצר האפריקאית, בה פוגשים את הקרנפים, הזברות וההיפופוטמים, ממשיך אל עדרי היחמורים, הצבאים והיעלים, ומסתיים במפגש עם בעלי החיים פעילי הלילה שבגן.
סיורי לילה, "לילה לבן":
יתקיים בשעות בערב, בין 22:30-20:30 והוא הזדמנות נהדרת לראות את כל בעלי החיים הפעילים בשעות החשיכה, כמו הקנגורו והעטלפים.
"ישנים בגן החיות"
מתחיל בערב ולוקח את המבקרים ל-12 שעות בלתי נשכחות בגן החיות, המסתיימות רק בבוקר שאחרי. המצטרפים יוכלו להעביר את הלילה יחד עם העטלפים ושאר חיות הלילה שלא פעילות בשעות היום, להיכנס לשק השינה לצד האריות, הג'ירפות והפילים, להתעורר מציוץ מאות ציפורים ולאכול את ארוחת הבוקר עם שחר, לצד הברבורים המתעוררים ליום חדש.
כל הסיורים בהרשמה מראש בלבד, בטלפון 02-6750116
לפרטים והזמנות: 02-6750116
(צילום: פאול פרקש)