"שדות המחר" במוזיאון המדע ע"ש בלומפילד בירושלים
21 ליולי 2016

21 ליולי 2016
מאז ומתמיד אהבתי חקלאות - תאורטית לפחות, כי מעשית אפילו העציצים מהפלסטיק נבלו אצלי במרפסת. השנה, לאחר הרבה ניסיונות נפל, הצלחתי סוף סוף לגדל שלושה שיחי עגבניות במרפסת ואני עושה להן "מיפקד" נוכחות וספירה כל בוקר מחדש (הגעתי למניין 19 עגבניות חמודות עגולות וירוקות).. תארו לכם מה רבתה שמחתי לשמע פתיחת התערוכה "שדות המחר", במוזיאון המדע בירושלים. הנכדים שאוהבים משחקי מדע וטכנולוגיה, היו הפעם רק התירוץ לבקר בתערוכה.
"שדות המחר" היא תערוכה ראשונה מסוגה, חווייתית, רב חושית ומעשירה, לילדים ולהורים כאחד. התערוכה מנסה לענות כיצד בעזרת פיתוחים מעולם החקלאות, נוכל להתמודד עם אתגר הזנת אוכלוסיית העולם, הגדלה מדי שנה ב2% וצפויה למנות בשנת 2050 כ-9 מיליארד איש.
שמה של ישראל הולך לפניה כמעצמה עולמית, בכל הקשור לפיתוחים טכנולוגיים בחקלאות בנושא ההשקייה, בפיתוח זנים חדשים של ירקות ופירות ובתחומים רבים נוספים.
בתערוכה נחשפנו לרעיונות חדשניים ומעניינים, שהתפתחו בארץ ובעולם בתחומים שונים ומגוונים, כגון: תזונה מזינה, הגנת הצומח, השבת מים, השקיה 'חכמה', חקלאות הידרופונית, חקלאות בת קיימא ועוד.
נכנסנו לתערוכה דרך קיר חי פורח, שהוא בעצם שדה אנכי, בו גדלים זה לצד זה, בין היתר, אורז בטכנולוגיית טפטוף, קנה סוכר, אפונה ועוד. זה אחד הרעיונות החדשניים שהתפתחו בארץ ובעולם בתחומים שונים ומגוונים, כגון: תזונה מזינה, הגנת הצומח, השבת מים, השקיה 'חכמה', חקלאות הידרופונית, חקלאות בת קיימא ועוד.
המדריך הנחמד (אחד מיני רבים המלווים את המבקרים), ליווה אותנו בצירוף הסברים למעבדות השונות והסביר בגובה העיניים על המוצגים:
במעבדת השדה - הכרנו את הצמח, משלב הזרע ועד הצמח הבוגר, צפינו בכוורת בה חיות דבורי בומבוס, הצצנו בהגדלה למלחמות המועילים במזיקים והכרנו חקלאות בת קיימא המדגישה שמירה על משאבי כדור הארץ.
במעבדת המזון - למדנו איך ייראה מזון העתיד, מה ההבדל בין חיטת בר לחיטה המתורבתת ומה מקורם של מוצרי המזון הרבים שאנו אוכלים מדי יום. למדנו על גילוי "אם החיטה", הבחנו בין חיטה קדומה לחיטה מתורבתת, והבדלנו בין צריכה נבונה לבין בזבוז מזון. במרכז המעבדה מכונה ייחודית שפותחה ונבנתה במיוחד לתערוכה - מכונת הקרקרים - מיוחדת הממחישה את הליך יצירת הקרקרים, החל משלב הטחינה דרך הלישה, הרידוד ועד האפייה.
במעבדת המידע - למדנו איך 'מדברים עם הצמח' ואיך יודעים מה הוא "מרגיש", באמצעות החיישנים החדשניים.
בתחנה המטאורולוגית - הפועלת בזמן אמת, למדנו איך עושים היום חקלאות מדייקת מבלי לבזבז משאבים יקרים ועוד.
את התשובות קיבלנו בסדנאות ובהדגמות מהן נהנו הילדים במיוחד:
'הדגמה בפיתה' - הדגמה מדעית משעשעת בהשתתפות הקהל, בה למדו על איך נוצר החור בפיתה, הכינו קטשופ, חשמלו מלפפון, יצרו מוס-חומוס, ניפחו בלונים ועוד.
ארומה - על טעם ועל ריח - סדנה התנסותית להורים וילדים, על צמחי תבלין, מקורם של התבלינים בהם אנו עושים שימוש יומיומי, מה הקשר בין טעם לבין ריח ועוד.
שתיל - פתיל = סדנה בה הכינו עציץ עם השקייה אוטומטית.
ולא הסתפקנו בזאת, התערוכה ממשיכה גם בשטחי החוץ של גן המדע. ביקרנו בחממה המצוידת במיטב הטכנולוגיה המובילה בתחום, סיירנו וזיהינו את הקישוא והפלפל ושאר ירקות שאנו פוגשים על הצלחת ולמדנו על חקלאות הידרופונית, ובבית הרשת נחשפנו ל-19 זנים שונים של עגבניות, להם מסרנו ד"ש חם מעגבניות המרפסת שלנו.
אנחנו החלוצים - בנוסף, הפכו הילדים לחקלאים חלוצים! בשיתוף עם 'החצר הראשונה - קיבוץ עין שמר', הנכדים רכבו על אוסף הטרקטורים הוותיקים, טיפסו עליהם, הצטלמו כמובן ושמעו את הסיפור הייחודי של כל אחד מהם.
לצד התערוכה מתקיימות מגוון פעילויות נוספות לכל בני המשפחה:
אגרופוליס - התערבויות אָמָּנוּתִיּוֹת בתערוכה מדעית. באופן ייחודי ומרתק, משולבות לצד עשרות המוצגים האינטראקטיביים בחללי הפנים והחוץ, שמונה עבודות אמנות ייחודיות, שחלקן מוצגות לראשונה בתערוכה. עבודות האמנות נאצרו על ידי מעיין שלף, המביאה לקדמת הבמה את הזווית החברתית-קהילתית של החקלאות. הפרויקט 'אגרופוליס' מבקש לגעת במשמעויות החברתיות והפוליטיות של החקלאות, דרך נקודת מבטם הייחודית של אָמָּנים.
בפרויקט אגרופוליס מציגים האמנים: שרון גלזברג, בן הגרי, תומר ספיר, הילה עמרם, נדב עשור, פאטמה שנאן דרע, קולקטיב אנייה.
כדי לנוח קצת נכנסו לצפות בסרט טבע מרהיב בתלת מימד: 'ענקים קטנים' -סרט טבע מרהיב מבית היוצר של ה-BBC, אודות שני יצורים זעירים בטבע, המתמודדים עם כוחות חזקים מהם.
על סנאי זעיר, המתגורר ביערות העתיקים של דרום אמריקה, שכדי לשרוד את החורף הקשה צריך לאגור מלאי של בלוטים ולשמור עליהם מפני הזוממים לקחת אותם ממנו... ועל עכבר מדברי זעיר, המתגורר במדבר סונורה שבמערב הפרוע של אמריקה, הנועז מבין ארבעה עכברונים אחים, שנמשך לצאת למרחב הפראי, ואין לו שמץ של מושג על הסכנות האורבות לו (בתשלום נוסף של 10 ₪).
חזרנו הביתה עם "רון בלב ושתיל ביד", הרבה מוטיבציה וידע.
***
התערוכה 'שדות המחר', בחסות ראשית של חברת אדמה פתרונות לחקלאות.
חברות תומכות: מקורות, נטפיםBioBee, , Koppertכרמל יבולים וטוף מרום הגולן.
פיתוח וייעוץ מדעי לתערוכה: האוניברסיטה העברית -הפקולטה לחקלאות, מזון וסביבה; מכון וולקני; מו"פ ערבה;מו"פ צפון; מיג"ל.
מחירון:
יולי-אוגוסט
ילדים עד גיל 5 – חינם, ילד/מבוגר 60 ₪, כרטיס משפחתי (הורים/סבים וכל ילדיהם/נכדיהם) 220 ₪.
הנחות: מחזיקי כרטיס תושב 'ירושלמי', חיילים, כוחות הביטחון, נכים, גמלאים, מועדוני לקוחות.
שעות פתיחה:
א' – סגור. ב' – ה' 10:00 – 18:00 (באוגוסט בלבד: א' – ה' 10:00- 19:00), ו' 10:00 – 14:00, שבת 10:00 – 16:00
פרטים נוספים בטל': 02-6544888
ו/או באתרwww.event.mada.org.il
(צילום: אבי חיון, פאול פרקש, יח"צ)