נשתה לחיים ב"פסטיבל היין ה-18 במטה יהודה"
מרינה טלרמן | 20 לאוקטובר 2016

מרינה טלרמן | 20 לאוקטובר 2016
זו השנה ה- 18 ברציפות שפסטיבל היין המוכר והאהוב מתקיים במטה יהודה, ואנו שבים שוב ושוב אל 'דרך היין' המופלאה היש לנו בארץ הקודש.. יקבי מטה יהודה מארחים בדרך היין, בסופי השבוע שבין ה- 27 באוקטובר ועד 19 בנובמבר 2016. אירוע הפתיחה יערך ביום ה', 27.10.16 בשעה 19:30 במלון יד השמונה, עם טעימות ממבחר יינות של 35 יקבים מאזור מטה יהודה. כן, כן, קראתם נכון - 35 יקבים משתתפים בפסטיבל השנה וכל אחד מהם מביא את הכי טוב שיש.
אז נכון שבפסטיבל היין עסקינן, אך להזכירכם שחבל יהודה הוא אחד האזורים היפים ורבי האטרקציות שמחכים לכם כל ימות השנה. נופים מרהיבים, צימרים מפנקים, אוכל משובח, סיפורי התנ"ך, מורשת קרב, פעילויות בטבע, גלריות אמנות, וכמובן - כרמים יקבים ויין. 'הלב הירוק תיירות מטה יהודה' נכון וזמין לרשותכם בכל עת.
ערן אוחנה - מנהל מח' תיירות וחקלאות במטה יהודה, מספר שאת החזון ליצור דרך יין ואזור יין ב'לב הירוק' של ישראל, מובילה המועצה האזורית מטה יהודה, יחד עם חקלאי ויינני היישובים, הלכה למעשה - בשיתוף מחלקת התיירות. עשרות היקבים ברחבי המועצה האזורית מטה יהודה, הפכו לא מכבר לשם דבר בתעשיית היין הישראלית. היקבים הם חלק בלתי נפרד מהמקום בו הוקמו ומההיסטוריה שלו, ומלבד היינות שהם מייצרים, הם הפכו למקור פרנסה ועוגן תיירותי עבור האזור כולו. כיום, 'דרך היין' של יקבי מטה יהודה היא מפעל משגשג ופורח ולא בכדי נחשב כפרויקט הדגל של האזור.
גם השנה, כאמור זו השנה ה-18, יתקיים פסטיבל היין במטה יהודה, המהווה חגיגת תיירות, יין, חקלאות ותרבות. האירועים מעניקים הצצה מרהיבה אל מרתפי היין ואל דרך העשייה וייצור היין, וסיורים ביקבים. הפסטיבל ייפתח באירוע מרכזי חגיגי שיתקיים ביום חמישי ה-27.10 החל מהשעה 19:30, במלון יד השמונה. באירוע יציגו 35 יקבים מהאזור כולו. המבקרים יוכלו לטעום ממבחר יינות משובחים מכרמי האזור ולהכיר את הייננים ובעלי היקבים, סביב שולחנות בר, עם מוסיקה טובה וליהנות מהאוויר הצלול כיין, אל מול נופם של הרי ירושלים אשר מקיפים את המלון הפסטורלי הטובל בירוק. עלות הכניסה: 60 ₪ כולל כוס יין וטעימות ללא הגבלה.
ניב ויזל - מ"מ ראש המועצה, אומר: "מטה יהודה גאה לקיים את פסטיבל היין זו השנה ה-18 ברציפות אנו מקדמים בברכה את פניהם של בעלי היקבים החדשים ומאחלים הצלחה לכולם. דרך היין במטה יהודה הפכה לשם דבר בתיירות בישראל וממשיכה לצמוח ולהניב תרומה רבה לאזור כולו. אני מזמין את תושבי מטה יהודה והאזור להגיע לערב הפתיחה ולטעום ממיטב הטעמים של יינות הארץ".
במהלך סופי השבוע יתקיימו מגוון אירועים ייחודיים ביקבים השונים באזור. ערבי השקה ליינות חדשים יתקיימו ביקב צפרירים וביקב קדמא, בו הטועמים גם ייהנו ממוסיקה חיה. ביקב לה טרה פרומסה יושק יין חדש ובנוסף, ייערך ערב בו יוגשו מנות שבושלו ביין. ביקב שורק תועבר סדנת העוסקת בהבדלים בין אזורי הגידול של הענבים וטעימה של יין מיוחד, המורכב מענבים שגדלו בארבעה כרמים שונים. ביקב שריגים יצאו לחגיגה של טעימת גבינות ויינות ביער וערב בוז'ולה חגיגי ייערך בכרם ברק בליווי מוסיקת ג'אז, כיבוד ויין חופשי. ביקב האלה תהיה טעימה מקצועית של יינות בכוסות רידל מיוחדות וביקב טפרברג תתקיים הדרכה וטעימת יינות ללא תשלום.
במהלך ימי הפסטיבל, מיטב מורי הדרך במטה יהודה יקיימו סיורים מודרכים בין היקבים במטה יהודה. הסיורים ייחודיים ומשלבים היסטוריה, מורשת, טבע ויין. מתקיימים בתשלום ובהרשמה מראש. עוד במהלך הפסטיבל, יתקיים אירוע ייחודי ראשון מסוגו במלון יד השמונה, בשיתוף ובחסות המועצה לגפן היין בישראל. האירוע מיועד לעוסקים ביין ובו הרצאת אורח של ד"ר לירן לסרי - מומחית לשיווק יין ופאנל של ייננים ואנשי מקצוע מובילים בתחום.
אם שותים - לא נוהגים! אז מה עושים? שותים יין עד לא-ידע ונשארים להתארח וללון באזור יהודה. במטה יהודה מדגישים כי צריכת האלכוהול אינה מיועדת לנהגים ומזמינים את המבקרים המעוניינים בכך, להזמין מקומות לינה בצימרים וליהנות מאירוח כפרי מפנק במלונות מטה יהודה. ניתן להזמין מקומות ולאכול בתיאום מראש בבתי הבשלנים, וגם לשלב ביקור במבשלות הבירה במהלך סופי השבוע.
שימו לב (הרי מדובר ב'לב הירוק'..), במיוחד לבאי הפסטיבל יוצעו חבילות אירוח מיוחדות בבתי המלון והצימרים הנבחרים באזור לבאים לאירוע הפתיחה ב-27.10, הנחה על לילה שני וכניסה חינם לאירוע הפתיחה במלון יד השמונה. המבקרים הלנים במקומות הללו ייהנו משירות הסעות בחינם מבתי המלון והצימרים, לאירוע הפתיחה ובחזרה למקום הלינה בתום האירוע. כפי שאמרנו, אם שותים - לא נוהגים!
נכון שאין המלצה טובה יותר מזו של ההתנסות האישית? אז הנה המלצות קצרצרות מהתנסות אישית שלי, על קמצוץ ממה שמחכה לכם בפסטיבל, ואני רושמת זאת כבר לאחר שהתפכחתי..
* יקב נבות ומבשלת פפו (מושב צלפון):
יקב בוטיק ייחודי בעל אופי וטעם אישיים, שנולד מאהבה ליין. נטיעת הכרם והקמת היקב (2003) הם הגשמת חלום של מוטי בוהדנה כורם ויינן. בשגעונו הגדול ובאהבתו הרבה ליין, סחף אחריו את כל המשפחה שנוטלת חלק נכבד בעשיה. היקב מייצר כ-3000 בקבוקי יין מענבי הקברנה סוביניון והמרלו המיושנים בחביות עץ אלון בין שנה לשנה וחצי. כמו כן מיוצרים ביקב נבות יינות ומשקאות נוספים מענבים ומפירות העונה. ליקב יש גם מבשלת בירה - מבשלת פפו הינה מבשלת בוטיק. הבירה מיוצרת בשיטה מסורתית בתהליך בישול של דגנים, בנפחים קטנים. במרכז המבקרים ניתן להתארח ולהנות מיין ובירות המיוצרים במקום, לקבוצות במהלך השבוע, ולקהל הרחב בימי שישי. אפשר להנות מארוחה חלבית עשירה ומפנקת בלב הכרם - גבינות, לחמים, שקשוקה, מגוון סלטים, פוקצ’ות עם גבינות ועשבי תיבול, מרקים ומאפים בלווי ירקות ועוד.
http://tour-yehuda.org.il/1094/
* יקב מוני (דיר רפאת):
סוכת גפנים מוצלת מול נוף הררי פתוח, מערת פלאים לטעימות יין המיוצר כאן מעשרים זני ענבים ואם תחשקו, אז גם ארוחה טעימה, סיור בכרמים המשפחתיים והסברים מרחיבי דעת. היקב של משפחת ערטול הוקם לזכרו של הבן מוני שנפטר בשנת 1995. הוא נמצא במצפה עמק שורק אל מול העיר בית שמש והכרמים שבמדרון הגבעה. אבי המשפחה שאקיב ערטול, סוחר זיתים בן הכפר מרר שבגליל, הגיע לפינת החמד הזו בראשית שנות השמונים של המאה העשרים. הוא התאהב במקום, חכר את האדמה ושתל כאן 800 דונם גפנים, 800 דונם עצי זית ושטחים נוספים של עצי משמש ושקד. לימים הגיעו לגבעות הפסטורליות גם הבנים, שכולם עובדים היום בחווה החקלאית וביקב. נור, הבן השני במשפחת ערטול הוא היינן. הטרואר כאן הוא מיוחד, מתאים ביותר לגידול ענבי יין איכותיים. בשנת 2000 הוקם היקב המודרני והמשוכלל.
http://tour-yehuda.org.il/1108/
* יקב ספירה (מושב גבעת ישעיהו):
יקב מומחה ליינות לבנים, נושא את טביעת האצבע הייחודית של היינן דורון רב הון - מינימליסטית, מדויקת, עדינה ומלאת ניואנסים. כל פרט ביקב הוקם מתוך תפיסת עולם של עשיה לבנה, טבעית, שקופה, נקיה, שימוש בטכנולוגיות מתקדמות ותהליכים מדעיים ולצידם עבודה רגישה של אומן. יקב SPHERA מתמקד ביצירת יין לבן איכותי ולכן איסוף הטעמים והצבעים מכרמים שונים בארץ, מהווה את המקור הראשוני, הבסיס, ליצירה איכותית, שתהווה בהמשך, ביטוי של יין לבן (זני או בלנד) במיטבו. דורון רב הון, מהכרותו ונסיונו העשיר, מחובר לאותם כרמים וכורמים בכל רחבי הארץ, אשר בזכותם מתקבלים הענבים הנכונים. רב הון מאמין ויוצר יין לבן, מאוזן, שלם. יין המבקש להעביר חוויה מדויקת המייצגת את אופיו של אותו זן, באותה שנת גידול. החזון הינו לתת לכל זן את המקום הנכון עבורו, תוך שימוש מדויק ומינימלי של השפעות טכנולוגיות.
http://tour-yehuda.org.il/412/
* משק יין הנס שטרנבך (מושב גבעת ישעיהו):
בסוכת גפנים רומנטית, המשקיפה אל הכרם וגבעות עדולם. זו התגשמות של חלום על שילוב חקלאי-תיירותי. המשק שייך לגדי שטרנבך ולשולה יפת והוא מורכב מכרם בר קיימא, יקב, גינה אורגנית, מסעדה ים תיכונית-כפרית ומקום לאירועים קטנים. בעתיד יתווספו בוסתן אורגני, משק חי אורגני, חדרי אירוח ומתקנים לאיסוף מי גשמים, למחזור מים אפורים ולהפקה של אנרגיה בת קיימא. העסק נקרא "משק יין" משום שהוא עוסק בכל שלבי ייצור היין, החל מנטיעת הכרם ועד למכירת הבקבוק. המשק נקרא על שם אביו של גדי. הקונספט מושפע מרעיונות של תנועת "Slow Food", לכן: הכרם מושקה ומרוסס באופן מינימאלי. הוא מדושן אורגנית והגזם מרוסק. הכרם קרוב ליקב, והיין מיוצר ללא מניפולציות כימיות ופיזיקליות. המטבח הוא מקומי, מעדיף חומרי גלם מהאזור ומשתמש, במידת האפשר, בצמחי בר ובתוצרת הגינה האורגנית. העובדים זוכים ליחס הוגן ולשכר נאות. לא כשר.
http://tour-yehuda.org.il/1106/
* יקב קסטל (יד השמונה):
יקב קסטל הינו יקב משפחתי השוכן בהרי יהודה, המקדמים את פני העולים לירושלים. ההיסטוריה, כמו גם הגתות העתיקות החצובות בסלע, מלמדות כי כבר בעבר הרחוק הייתה כאן דרך יין מקראית. הייתה זו האינטואיציה שהובילה את אלי בן זקן לטעת בשנת 1988 את חלקת הכרם הראשונה, ובכך להפוך לחלוץ האזור המחדש את המסורת העתיקה. מאז ועד היום, העיקרון המרכזי המלווה כל שלב ושלב ביצירה, הוא איכות נטולת פשרות. על כך מעידים מיטב מבקרי היינות בארץ ובעולם. הכל התחיל לגמרי במקרה. אלי בן זקן עלה לארץ עם משפחתו, בשנות ה- 70 ממילאנו. עם מעט הכסף שהיה בידו הוא קנה נחלה במושב ליד ירושלים ורצה להיות חקלאי בארץ ישראל. הכרם הראשון ניטע בשנת 1988, בסמוך לבית המשפחה וליקב, וזאת על פי מסורת צרפתית הנהוגה בבורדו ובבורגון, של נטיעת הגפנים בחלקות הסמוכות ליקב. כיום, שלושת ילדיו של אלי חולקים איתו את האהבה לתחום ומחזיקים בתפקידים שונים ביקב. היקב סופר מודרני, מרכז המבקרים יפייפה והמתחם כולו מרחיב את הלב אל מול הנוף המרהיב.
http://tour-yehuda.org.il/827/
בפסטיבל משתתפים 35 יקבים משובחים, המייצגים את מפת היקבים באזור ואת המגוון הרב שיש במטה יהודה. והנה הם:
יקב טפרברג, יקב מוני, יקב צרעה, יקב פלם, יקב קדמא, יקב שמשון ודלילה, יקב נבות, יקב כרם ברק, יקב שורק, יקב כרמי יוסף ברבדו, יקב נבו, יקב רמ"א, יקב סוסון ים, יקב בר גיורא, יקב קטלב, יקב צובה, יקב מצודה, יקב קסטל, יקב יהודה, יקב ענתות, יקבי עמק האלה, יקב יפו, יקב קלע דוד, יקב עדולם, משק יין הנס שטרנבך, יקב צפרירים, יקב שריגים, יקב עגור, יקב ספרה, יקב גיזו, יקב מטלר, יקב רוגלית, יקב אהרונוף, יקב לטרון ויקב לה טרה פרומסה.
מחלקת התיירות מטה יהודה, 8108*
או בטלפון: 02-9958650
באתר: www.tour-yehuda.org.il
בעמוד הפייסבוק 'הלב הירוק תיירות מטה יהודה'
(צילום: שוש להב)