חגיגה קולינרית ותיירותית בפסטיבל אוכל כפרי מטה יהודה 2017

מרינה טלרמן | 25 למאי 2017

logo
מאת שוש להב.

 לצד נופים קסומים בחבל ארץ תנכ"י של מטה יהודה, מתקיים פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה, שהוא חגיגה של אירוח אתני ואותנטי ומאכלי עדות בבתים ובמסעדות, סדנאות בישול לכל המשפחה, מפגשי אוכל ביקבי ומבשלות האזור ואמנים מארחים. בסוף השבוע עד חג השבועות.


 ה'לב הירוק של תיירות מטה יהודה', בחר הפעם למקד את הדגן בלב פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה. חג השבועות - הוא חג הקציר, הביכורים החיטים וההרמוניה עם הטבע - חותם הפעם את אירועי פסטיבל האוכל הכפרי, בתקופה נהדרת בשנה, של חילופי הצבעים וירק התבואות שמזהיב, ולכן גם מהווה את ההשראה לנושא המרכזי של הפסטיבל השנה - הדגן. לחמים ומאפים של עמים ועדות שונות, עם טכניקות הכנה שונות ומפתיעות - אלה יהיו ליבו של האירוח ושל חוויית המפגש עם המארחים רחבי הלב של מטה יהודה, בפסטיבל המתקיים ביוזמת מועצה אזורית מטה יהודה ומחלקת התיירות.


 אני מלווה אותו כמעט מחיתוליו, והנה הוא חוגג כבר 17 שנים, רעב מתמיד, מגוון ומפתיע בשפע ההיצע שלו - פסטיבל האוכל הכפרי במטה יהודה. אזור מטה יהודה נמצא במרחק נסיעה קצר ממרכז הארץ, חבל ארץ ירוק עם נופים מרהיבים וגפנים משתרגות וסדורות בכרמים, מסלולי טיול מרהיבים, מנזרים וכנסיות. וכמובן, הפסטיבל הוותיק והאהוב.



 מאירועי הפסטיבל:


הפסטיבל מציע חגיגה של אוכל מסורתי ועדכני, שילובים של מטבחים אתניים ומטבחים מחדשים, בבתים, במאפיות בוטיק מקומיות, ביקבים ובמבשלות בירה בחיק הטבע ומסייע בפיתוח אפיקי פרנסה לתושבי האזור. מהפוקאצ'ות המיוחדות של עדי יוגב במושב צפרירים, לצ'אפטי בנוסח קנייתי של מקאנה בשריגים וצ'אפטי מהודו במטבח של איתי ונורית במושב מטע. "לחם עיתון" - טאנק, עוטף קציצות ברוטב בצל אצל לילי עזיז, לצד קאדות - מאפה כורדי ממולא אגוזים ששולפת אסנת משה היישר מהאש במושב עגור. פרנות עגולות ועסיסיות נבצעות לאיסוף רוטב בתבשיל הדגים, לצד קוסקוס המרחף בפה כענן במטבח המרוקאי של זהרה במושב לוזית. אורן שמואלי ממושב שריגים הופך את דגני הבירה של מבשלת שריגים ללחם בירה, לצד צלחת שרקוטרי מרהיבה וקדירה אזורית ביין שיגיש גדי שטרנבך מיקב שטרנבך, ועוד כהנה וכהנה.



 בישולים אותנטיים, מסעדות וסיורים קולינריים:


במרכזם של שולחנות עמוסי כל טוב, יהיו המטעמים הביתיים והריחניים של מטבחים אתניים אותנטיים, עם השפעות מקומיות ושיח מרגש בין דורות, סגנונות וטעמים שונים. עליה גבאי במושב גפן תוכיח כי אפשר להכין אוכל צפון אפריקאי שיש בו מנות צמחוניות משובחות, לצד לחמי בית ממולאים בשר. יסמין ומוסא מעין רפא יניחו על השולחן את המקלובה וסלטים מהמטבח הפלשתינאי. ויהיו גם בשרים מעושנים, נתחי בשר עסיסיים על גריל ענק, אוכל הודי ומרוקאי, טוניסאי, תימני וארגנטינאי, פזורים בעשרות מוקדים בחבל ארץ קסום זה, לצד יקבי בוטיק ומבשלות בירה בוטיק ובעיקר - אנשים מרגשים שפותחים את ביתם, את ליבם ואת סיריהם בפני המטיילים. במלונות האזור יוגשו ארוחות ברנאץ' עשירות והמסעדות הפועלות כל ימות השנה אף הן פתוחות וממתינות לסועדים. לזה יצטרפו סיורים קולינריים מודרכים בימי השישי של הפסטיבל ויתנו למשתתפים הזדמנות להינות מטעימות מהנות של הקולינריה במטה יהודה, במחיר 130 ₪ לאדם, כולל הסעה, הדרכה וטעימות, בהרשמה מראש.



 "מוציאים לחם מן הארץ":


הארוע המרכזי יתקיים ב-29.5, תחת הכותרת "מוציאים לחם מן הארץ". הוא יחל במתחם לחמל'ה בגבעת ישעיהו, בארוע ססגוני שישלב אש, מים וקמח ומפגש מלהיב במרכז הכפר עם מיטב האופות מהאזור. יהיו קאדות, פוקאצ'ות, אינג'ירה, בטבוט, חביזאת וחלות בריוש. בכל שעה יזמינו שתי אופות את המשתתפים לחזות בהדגמה, לשמוע על מנהגים הקשורים בבצק, מתי אפו אותו, איך אכלו אותו ועוד. בהמשך הערב יתקיימו ביקב ספרה הסמוך הרצאות מרתקות על הלחם ותולדותיו, בהם הרצאתו של ביזי גולדברג, במאי קולנוע וחוקר תולדות הלחם וממקימי מיזם "ארץ חיטה". ב-22:00 יפתח אורן שמואלי את מאפייתו ברדלי שבמושב גבעת ישעיהו, לסדנת אפיה בקמחי על שתסתיים בחצות.



 ביליתי, טעמתי, ממליצה:


אתם ודאי תוהים כמה אפשר לאכול במהלך יום אחד? ובכן, כשזה טעים ואסתטי, מתברר שאפשר לאכול כל-היום לצד לגימת יינות האזור - וזה בדיוק מה שקרה לי בסיור בן יום, טרום פסטיבל:


* ביקב כרם ברק - במושב בקוע פגשתי את יעל ויוסי רוזנברג, שהפגינו כישרון, נדיבות וטוב טעם, והגישו בראנץ’ מושלם תוצרת היקב והחווה: יין, לחמי מחמצת, גבינות נהדרות, ירקות קלויים וטריים, קישים קטנים פריכים וטעימים. סדנת אפיית לחם היתה הבונוס. טל': 052-6288591


 * הבית של סאלווה - בעין נקובה מפליאים סאלווה ועוודאללה לבשל אוכל ערבי קלאסי ביתי עונתי ובשרי ברובו. בפסטיבל ולכבוד חג השבועות, מתייחד מטבחם, היישר מהטאבון, בשפע של  קראסים שמנמנים ממולאים בגבינת כבשים או תרד. כיסוני  השישברק ימולאו הפעם בצנוברים בצל ותרד או בגרגרי חומוס בתערובת עלים. שישי-שבת, טל': 054-3355353


 * יקב שורק - שבקיבוץ נחשון, בנוסף לייצור יין משובח, כבר קנה לו שם כבית ספר לייננים, שרבים מהם פתחו יקבים מוצלחים משלהם. בפסטיבל יארח היקב את השף ירון אורלב “מרדד אופה ומבשל״, בצל עצי הפיקוס. התפריט משלב יין טוב ואוכל איכותי המבושל בטאבון ומתבסס על חומרי גלם ומתכונים מקומיים. טל': ירון 052-6703759 יקב 08-9450844


 * בית קפה פטיסרי Les jumelles - בבית נקופה ממתינות לכם התאומות בנות המושב, מעיין ורותם סוויסה, קונדיטורית ושפית, שהקימו פנינה המגשימה חלום בניחוח צרפתי. בית קפה יפהפה וכשר, המתמחה בתפריט חלבי עשיר של קינוחים, מאפים, טארטים, ארוחות בוקר ובראנץ’. במיוחד לפסטיבל תוכן היצירה: "דואט בלבן: אגס בנדיקט בבריוש מתוק ועוגת גבינה אפויה מנצחת". שישי, טל': 02-9309991


 * "פלאנצ׳ה 56" - בבית זית מתרחשת חגיגת בשרים, עופות ונקניקיות מהגריל ומהמעשנה,  בחצרם המרווחת של יאשי ודפי סער. בני הזוג ובנותיהם, משתפים את אורחיהם בטעמי הפרובינציות של ארגנטינה - שמחת בשרים, צ’וריסוס, עופות מעושנים שתוכם ורוד ורך ועוד. קינוחים מסורתיים תוצרת הבית מסכמים חוויה מפתיעה באיכותה. לא כשר אבל טעים טעים. שבת מהצהרים, טל': 052-5865590


הפסטיבל מתקיים בסופי שבוע ועד 31.5 חג השבועות.


פרטים נוספים באתר מחלקת התיירות של מטה יהודה:


www.tour-yehuda.org.il


 8108*


ובדף הפייסבוק: הלב הירוק תיירות מטה יהודה


(צילום: שוש להב)