מאת יהושע זלוטניק - גמלאי.
השלב החמישי והאחרון בסידרת המאמרים שכתב יהושע זלוטניק אודות מטבעות עתיקים. והפעם - טביעת מטבעות יורשיו של יוחנן הורקנוס.
הורקנוס הראשון שלט 31 שנה, ביסס את הממלכה והרחיב את גבולות ממלכתו מעבר ליהודה. בנו של הורקנוס הראשון, יהודה אריסטובולוס, אימץ את אחד מטיפוסי המטבעות שנטבעו על ידי אביו וטבע מטבעות עם כתובת "יהודה הכהן הגדל וחבר היהודים". יהודה היה החשמונאי הראשון שהוכתר למלך, אולם התואר המלכותי לא צוין על מטבעותיו המועטים.
השלב החמישי והאחרון של שדרוג זכות הטביעה החל למעשה בתקופת אלכסנדר ינאי (103–76 לפסה"נ). טביעת המטבעות העצמאיים נמשכה וכללה בכתובות את התואר כהן גדול עליהן. בהמשך התפתחה ואלכסנדר החל להשתמש בתואר מלך על טיפוסים אחרים. התפתחות בטביעת המטבעות וייתכן התוספת בסוגי מטבעותיו, החל תוך כדי מסעי כיבושיו, שהרחיבו משמעותית את גבולות הממלכה החשמונאית. אלכסנדר ינאי הרבה בכיבושים, השתלט על מספר חבלי-ארץ חדשים בארץ ישראל שהיה מאוכלס בנוכרים, והמטבעות שטבע הותאמו לצרכי האוכלוסייה החדשה שנכבשה על ידו.
אלכסנדר ערך שינויים מהותיים בטביעה. בנוסף לטיפוסים של קודמיו, טבע מטבעות מלכותיים, בהן מטבעות דו-לשוניים. הכתובות עליהם מופיעות בכתב עברי קדום או בארמית ויוונית, השפות השגורות בפי תושבי הממלכה. במטבעות הדו-לשוניים של אלכסנדר ינאי מופיעים דגמים חדשים. הכתובות על המטבעות מציינות את תואריו, העוגן שימש במטבעותיו כסמל מלכותי. נטבעה גם סידרה קטנה של מטבעות מעופרת, שעל רובם ניתנת לזיהוי בבירור הכתובת "של אלכסנדר המלך" ביוונית. יש לציין שהתגלו שתי בולות הנושאות הכתובת "יהונתן המלך", ו"יונתן כהן גדול ירושלים".
[caption id="attachment_3620" align="aligncenter" width="209" caption="מטבע מלכותי של המלך אלכסנדר ינאי. הכתוב ביוונית "של המלך אלכסנדרמטבע של אלכסנדר ינאי . דגם עוגן עם כתובת ביוונית "של המלך אלכסנדר". כוכב עם הכתובת בעברית "יהונתן המלך"טביעה כפולה על המטבע. הכתב "ינתן""]
[/caption]
* סיכום שלבי התפתחות טביעת מטבעות החשמונאים:
שלב א' - אגרת הרשאה לטביעת מטבעות שנתן אנטיוכוס השביעי לשמעון.
שלב ב' - טביעת מטבע משותף לאנטיוכוס השביעי והורקנוס, עם דגם שושן יהודי ועוגן סלבקי.
שלב ג' - מטבע עם כתובת "יהוחנן כהן גדול וחבר היהודים" בעברית. בראש הכתובת, האות אלפא לקיצור שמו של אנטיוכוס.
שלב ד' - הסרת האות אלפא, שמשמעותה עצמאות בטביעה יהודית.
שלב ה' - מטבעות מלכותיים ודו-לשוניים שטבע אלכסנדר ינאי בשלש שפות.
על טיפוס אחד של אלכסנדר ינאי מופיע פרח שושן ועוגן מלכותי. מטבע זה מעניין במיוחד ויש לו שני וריאנטים עיקריים: האחד, כולל טביעה נוספת על צד המטבע עם דגם שושן בו כתובת בעברית עתיקה "יהונתן המלך". והשני, הנפוץ יותר, עם אותם דגמים הכוללים שושן ועוגן מלכותי, ללא טביעה משנית. טיפוסי מטבעות עם הדגמים הנזכרים, דומים מאד למטבעות המשותפים של אנטיוכוס השביעי והורקנוס, שגם הם כוללים שושן ועוגן מלכותי, שנטבעו בירושלים. וכבר עמד על כך הובר במאמר משנת 1994.
[caption id="attachment_3623" align="aligncenter" width="150" caption="מטבע מלכותי של אלכסנדר ינאי. בצד אחד פרח שושן והכתובת בעברית "יהונתן המלך". בצד השני"]
[/caption]