לקראת יום הכיפורים - הדרך לניקוי פנימי עוברת באוכל
17 לספטמבר 2018

17 לספטמבר 2018
צום יום הכיפורים הוא הזדמנות נהדרת לערוך חשבון נפש אישי. במהלך כ-25 שעות הצום, אנו מעמיקים במחשבות, כשהעולם החומרי שאנו מכירים וחווים ביום-יום מושם בהמתנה. חלק בלתי מבוטל מהניתוק כולל גם הימנעות ממזון ומשתייה.
העינוי הגופני והנפשי שחווים הצמים ביום הכיפורים, מעורר שאלות רבות, ובהן גם שאלת הנזק האפשרי מול התועלת של הצום. יש הטוענים כי צום הוא דרך נפלאה לנקות את הגוף מרעלים וכן, כי הוא מעודד תהליך הרזיה מהיר. מהצד השני של המתרס, יש הטוענים כי צום צריך להיות מוגבל בזמן וכי המחסור בשתיית נוזלים למשך שעות ארוכות מזיק לגוף יותר מאשר מועיל לו. כמו כן, נשאלת השאלה, האם יש צורך בכלל לדון בהיבט הבריאותי של הצום, כשמדובר בסך הכל ביום אחד בשנה.
בשלב ראשון, הגוף ישתמש באנרגיה הזמינה המצויה בו. כאשר אנו לא מכניסים מזון לגוף, חלה ירידה ברמת הסוכר בדם. כתוצאה מכך, הסוכר שנאגר בגוף מבעוד מועד בארוחות הקודמות יפורק וינוצל לאנרגיה. יש איברים ומרכיבים בגוף כמו המוח או כדוריות הדם האדומות, שיכולים להשתמש רק בסוכר (גלוקוז) כדי להתקיים. כאשר מתחילה להיגמר אספקת הסוכר, הגוף יחל בפירוק רקמת שומן ובייצור גופי קטון, שמטרתם העיקרית היא להזין את המוח. פירוק של רקמת שריר יתרחש רק לאחר זמן ארוך של צום. הסיכוי שפירוק שריר יתרחש במהלך צום הנמשך יום אחד הוא נמוך. כשהגוף לא מקבל נוזלים במהלך הצום, נוצר מצב של חסכון באנרגיה. כלומר, הגוף ינסה לחסוך בפעילויות מאומצות כדי לשמור בראש ובראשונה על תפקוד תקין של מערכות הגוף החשובות לקיומנו. זאת הסיבה שצמים רבים חשים במהלך הצום עייפות וחולשה.
אם תישקלו לפני הצום ואחריו, תוכלו להבחין בירידה שיכולה להגיע אפילו לחמישה ק"ג. אולם, חשוב לזכור כי רוב המשקל שתשילו במהלך הצום הוא למעשה נוזלים ומלחים שהגוף איבד מכיוון שנמנעתם משתייה. לא מאמינים? הישקלו יום לאחר הצום ותראו כי שבתם לנקודת ההתחלה. ובמספרים: צום שנמשך יום אחד יוביל לירידה של כ-0.3 אחוזים ממשקל הגוף. אבל, אם תאכלו ארוחות גדולות מאוד ועתירות קלוריות לפני הצום ואחריו, למעשה לא תיצרו מאזן קלורי שלילי ולכן לא צפויה השפעה של ממש על המשקל. בשורה התחתונה: צום יום הכיפורים אינו מיועד להרזיה או כקרש קפיצה לדיאטה זו או אחרת. בקרב האוכלוסייה הבריאה אין מניעה לצום במהלך יום זה.
קיימות אוכלוסיות בסיכון הרגישות למצב של צום בהשוואה לאוכלוסייה הבריאה. למשל, חולים במחלות כרוניות כמו מחלות לב, סוכרת, יתר לחץ דם, מחלה כלייתית כרונית ועוד. אוכלוסיות אלו עשויות לסבול מירידה משמעותית בלחץ הדם בגלל ההימנעות מנוזלים במהלך הצום. חולי סוכרת בפרט נמצאים בסיכון להיפוגליקמיה (ירידת סוכר), ולכן אם הם יחליטו לצום בכל זאת - יש לסנכרן את הצום עם צריכת אינסולין או תרופות אחרות המורידות את רמות הסוכר בדם. גם קשישים, נשים בהריון ונשים מניקות, נמצאים בקבוצת סיכון. עם זאת, כל מקרה לגופו. יש נשים בהריון שיכולות לצום, אך נשים שילדו בעבר בלידה מוקדמת או נשים שסובלות מסוכרת הריון או נמצאות במצבי סיכון אחרים, צריכות להימנע מצום. נמצאים באוכלוסיית סיכון? היוועצו עם רופא בטרם תחליטו אם לצום או לא.
באדיבות: שני ששון, דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי
רכיבים:
1 ק"ג קמח.
3 כפות סוכר.
1/2 כפית מלח.
1 וחצי כפות שמרים יבשים.
2 ביצים (אחת מופרדת לחלבון ולחלמון).
2 כוסות ועוד כף של מים.
1 חבילה של תמרים מגולענים (500 גרם) או 4 כוסות של חמוציות / צימוקים / תאנים / שזיפים.
אופן ההכנה:
גמר חתימה טובה!
* הכותבת, שני ששון - דיאטנית קלינית ברשת סטודיו סי
(צילום: שוש להב)