27 בינואר - יום הזיכרון הבינלאומי להנצחת קורבנות השואה

27 לינואר 2013

logo
מאת שוש להב. 

יום הזיכרון הבינלאומי להנצחת קורבנות השואה, שנקבע גם כיום המאבק באנטישמיות, מצוין השנה ביום ראשון ט"ז בשבט תשע"ג, 27 בינואר 2013. יום זה הוא יום כניסת הצבא האדום לאושוויץ - המחנה המסמל יותר מכול את הניסיון להשמדה של העם היהודי - ולכן נקבע כיום זיכרון ע"י העצרת הכללית של האו"ם בנובמבר 2005. 


יום הזיכרון הבין-לאומי להנצחת קורבנות השואה, שנקבע גם כיום המאבק באנטישמיות, מצוין השנה ביום ראשון ט"ז בשבט תשע"ג, 27 בינואר 2013. יום זה הוא יום כניסת הצבא האדום לאושוויץ - המחנה המסמל יותר מכול את הניסיון להשמדה של העם היהודי - ולכן נקבע כיום זיכרון ע"י העצרת הכללית של האו"ם בנובמבר 2005.

השנה מלאו 68 שנים לסיום מלחמת העולם השניה ו- 70 שנים לפרוץ מרד גטו ורשה. מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית קיימת לבטח, אך התופעות של אנטישמיות והכחשת שואה ממשיכות להתקיים ברחבי תבל, כמו גם מקרים של גילויי גזענות ורצח עם.

בעצרת הכללית של האו"ם צויין יום הזיכרון הבינלאומי לשואה כבר ביום שישי האחרון. שגריר ישראל, רון פרושאור, אמר בנאומו: ".. בשם ששת המיליונים אנחנו עומדים היום ואומרים בקול רם, ששום דבר לא יוכל למחוק היסטוריה יהודית של יותר מ- 5,000 שנה..".

יום הזיכרון הבינלאומי לשואה נקבע על ידי העצרת הכללית של האו"ם ב-1 בנובמבר 2005. החלטה מספר 60/7 נושאת את הכותרת "זיכרון השואה" וכוללת בסעיפי המבוא שלה אזכור של ההכרזה האוניברסלית בדבר זכויות אדם, מגילת האומות המאוחדות ואת האמנה לענישה רצח עם ומניעתו. כמו כן, מאזכרת ההחלטה את המושב המיוחד ה-28 של העצרת הכללית שהתקיים ב-24 בינואר 2005, וכן מאזכרת כי בשואה נרצח שליש מהעם היהודי.

בסעיף האופרטיבי הראשון של ההחלטה קובעת העצרת הכללית את ה-27 בינואר כ"יום הזיכרון הבינלאומי לזכר קורבנות השואה". עוד בחלקה האופרטיבי של ההחלטה, קוראת העצרת הכללית למדינות לפתח תוכניות לימוד בתחום זיכרון השואה, דוחה כל ניסיון להכחשת השואה, מעודדת מדינות לשמר את אתרי מחנות הריכוז וההשמדה, מגנה תופעות של שנאת זרים ואלימות על רקע מוצא אתני או אמונה דתית, ולבסוף, מבקשת ממזכ"ל האו"ם לפתח במסגרת מזכירות האו"ם תוכנית "האו"ם והשואה" ולדווח לעצרת הכללית על הפעולות השנתיות של התוכנית.

העצרת הכללית לא הצביעה על ההחלטה - היא התקבלה פה אחד וללא הצבעה. מדי שנה, מאז אימוץ ההחלטה, מציין האו"ם, באמצעות מרכזי האו"ם בעולם כולו, את יום הזיכרון הבינלאומי לשואה. יוזם חוק יום הזיכרון הבינלאומי לשואה היה שר החוץ, סילבן שלום, שהצליח לראשונה להעביר חוק ישראלי בעצרת האו"ם, בהסכמה מקיר לקיר.

בישראל קיים תאריך מיוחד לציון יום הזיכרון לשואה ולגבורה, כ"ז בניסן (הוא "יום השואה", המתקיים שבוע לפני יום הזיכרון לחללי צה"ל). עם זאת, יום הזיכרון הבינלאומי לשואה מצוין גם בישראל.

נציגי ממשלת ישראל, שגרירים ודיפלומטים זרים המכהנים בישראל, מבקרים ביד ושם ומניחים זרי פרחים. במקומות שונים בארץ אף נערכים טקסים לציון היום, כגון באשדוד, בה נערך טקס הוקרה לחסידי אומות העולם והצדעה לניצולי שואה. משרד החינוך החליט להקדיש את ה - 27 בינואר לעיון ולהעמקה בהיבטים האוניברסאליים של השואה - היבטים הנובעים מתוך לימוד שואת העם היהודי ונושאי הגזענות והאנטישמיות.

החלטת האו"ם על ציון יום הזיכרון הבינלאומי לשואה, מהווה נקודת מפנה משמעותית מבחינה היסטורית, הן במלחמה באנטישמיות והן בהנצחת השואה ומבטאת את ההכרה בחשיבות זיכרון השואה כערך יסודי, בבחינת "לא עוד".

דני גילרמן - שגריר ישראל באו"ם בעת קבלת ההחלטה: "התרומה הגדולה שהאו"ם והמדינות החברות בו יכולים לתרום להנצחת זכר קורבנות השואה, היא ההבטחה שלעולם לא יתרחש שוב אירוע כזה... עובדות אלו מחייבות אותנו למסד מכניזם שיבטיח שדורות העתיד לעולם לא ישכחו את השואה ואת לקחיה.

חובה שכל המדינות תלמדנה את לקחי השואה כדי למנוע זוועות כאלה בעתיד".

! NEVER AGAIN

צילומים:

בשחור-לבן: גטו ורשה - באדיבות בית לוחמי הגטאות.

בצבע: אושוויץ - באדיבות 'יד ושם'.