"הבנק של ולירו"

26 לפברואר 2013

logo
מאת שוש להב.

הבנק העברי הראשון בארץ-ישראל 1848 - 1915. תערוכה מעניינת במוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב. 

תערוכה מעניינת ומרחיבת ידע מוצגת במוזיאון ארץ-ישראל, שברמת אביב - "הבנק של ולירו", אותה אוצרות ססיליה מאיר ונירית שלו-כליפא

בשנת 1848 ייסד יעקב ולירו (Valero), יליד ירושלים, את "בנק יעקב ולירו ושותפיו", המוסד הפיננסי היהודי הראשון בארץ ישראל. הבנק פעל בירושלים, סניף נפתח ביפו והיה בניהול הבן הבכור, משה, וסניף נוסף נפתח בדמשק. הבן הצעיר, חיים אהרן, סייע לאב בעבודתו בירושלים ובגיל 15 החל לעבוד בבנק. לאחר פטירת האח הבכור, משה, היה חיים אהרן לממשיך של עסקי אביו ומנהלם. חיים אהרן ולירו (1847 - 1923), היה לבנקאי של שועי עולם שפקדו את ירושלים, אצילים ומלכים.

הבנקאים לבית ולירו עמדו בצמתי הדרכים של ההיסטוריה המקומית בקשרי הקהילות, התרבות והפוליטיקה האירופאית והעותומאנית ומעורבותה בארץ הקודש. הסיפור המשפחתי משתלב בסיפור ההיסטורי, הכלכלי והציבורי של היישוב ומאיר בו נקודות מבט חדשות ומגוונות. מורשתו של ולירו, היהודי הראשון שהקים בנק בארץ-ישראל, היא נדבך משמעותי בתולדות העיר ירושלים.

התערוכה "הבנק של ולירו" עוסקת בבנק ובדמות המרכזית בו, חיים אהרן ולירו, ובמעגלים הרחבים של הרקע ההיסטורי, היזמי והחברתי של הבנק. בתערוכה מוצגים פריטים מיוחדים שנאספו בארץ וברחבי העולם, מסמכים וחפצים שהושאלו מבני המשפחה המורחבת, מארכיונים ומאוספים פרטיים. לצד הפריטים המשפחתיים, מוצגים מכתבים רשמיים, תעודות פיננסיות, מניות, איגרות-חוב, שטרות ומסמכים אחרים. כיום, כשמניה היא רישום במחשב, מעידים מסמכים אלו על העבודה הרבה שהושקעה בתכנון תעודות המניות שהונפקו בשנים ההן, על העיטורים והמוטיבים הציוניים שבהם.

בין המוצגים בתערוכה, ישנו מכתב מפריס הנצורה לירושלים משנת 1870 שהועבר בבלון פורח. כחלק ממערכת דואר בכדורים פורחים, מכתב זה הוא דואר האוויר הראשון לבירה. במכתב, שנחת 87 ק"מ מירושלים, מבקשת משפחת רוטשילד מולירו, להעביר כסף לביה"ח רוטשילד בעיר.

תיעוד פעילות הבנק בשנים 1848 - 1915, בעידן ראשית התיעוש והמסחר פותחת צוהר לפעילותו של "הישוב הישן" בארץ ובמיוחד בירושלים. הבנק פעל בסמטאות העיר העתיקה בירושלים כמעט שבעים שנים, נסגר בשנת תרע"ה (1915) בעיצומה של מלחמת העולם הראשונה, והיווה פתח לתהליך המודרניזציה של הבנקאות בארץ. הבנק שימש בעיקר צינור להעברת כספי תמיכה לקהילה היהודית בארץ, וסיפק שירותים לשלטון העותומאני. כמו כן, הבנק ביצע עסקאות פיננסיות עם בנקים רבים בארץ ובעולם, ביניהם הבנקים של משפחת רוטשילד.

התערוכה תוצג עד 30 ביוני 2013

אוצרות התערוכה: ססיליה מאיר ונירית שלו-כליפא.

מוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב, רח' חיים לבנון 2, רמת אביב

www.eretzmuseum.org.il