\'אסתר\' - האורטוריה של הנדל באנסמבל הקולי הישראלי
yaniv | 20 למאי 2013

yaniv | 20 למאי 2013
מאת שוש להב.
העלילה מוכרת היטב: השילוש של מרדכי-המן-אחשוורוש, האישה שביניהם - אסתר, הפרסים הששים להשמידנו - רלבנטי גם בימינו. המלחין הנדל, עשה מטעמים מהחומרים האלה והפך אותם לאורטוריה מרנינה.
האורטוריה "אסתר" מאת הנדל, אשר גרסתה הראשונה נכתבה ב- 1720, התבססה על טקסט מתוך מחזהו של ראסין "המן ומרדכי", בוצעה עם תלבושות אך ללא בימוי (שכן הכנסיה לא אפשרה את בימויים של סיפוריים תנ"כיים). ג.פ. הנדל, אביה ומולידה של האורטוריה האנגלית, ראה בסיפורי התנ"ך כר נרחב ליצירה המשלבת דרמה ויצרים ומהווה מודל למאמינים ולחילוניים.
בשילוב זה בין סיפור תנ"כי ומסורת ה masque הקליל, יצר הנדל ז'אנר בידורי חדש, שהיה קליל ונגיש יותר לשכבת הביניים המתפתחת מאשר האופרה האיטלקית. הקונצרט הרביעי בסדרה "החוויה הקולית" של האנסמבל הקולי הישראלי, יציג את הגרסא המוקדמת של אסתר.
הנדל היה מראשוני המלחינים שראו בהתפתחות מעמד הביניים ובהתחזקותו הכלכלית, הזדמנות להתפרנס מכתיבה ללא תלות במימון חיצוני או הזמנה מוקדמת. עם השנים הוא כתב לתיאטרון ושיכלל את יכולותיו להתפרנס מכתיבת מוסיקה. האורטוריה "אסתר" נכתבה ללא הזמנה של פטרון מימסדי כלשהו, דתי או חילוני, ובאופן מאד יוצא דופן כתב הנדל יצירה עצמאית שהועלתה באופן מסחרי.
הצלחתה של "אסתר" היוותה התחלה ליצירת ז'אנר חדש של יצירה מוסיקלית אשר הקנתה להנדל תהילת עולם ולמוסיקה שלו פופלאריות עצומה. למרות שזה היה ניסיונו הראשון של הנדל בכתיבת אורטוריה, הוא מציג ביצירה מגוון רחב של רגשות: קינתם של היהודים כשהם למדים כי המן ציווה על הריגתם, החיילים הפרסים הששים לבצע את גזרת השמד, קטעי מקהלה מאושרים של היהודים הלמדים על כך שאסתר, בת עמם, עתידה להיות מלכה ועד המקהלה המסיימת - בה כל הכוחות המוסיקליים משתרגים בשיר הלל. דמותו של המן, הרשע, כמובן באה לידי ביטוי מוסיקלי על ידי זמר בס, בעוד אחשוורוש, המאוהב באסתר, מושר על ידי טנור...
סוף טוב הכל טוב, וליהודים היתה אורה ושמחה וששון ויקר ולנו - מוסיקה טובה.
דייויד שטרן, מנהלה המוסיקלי של האופרה הישראלית (וגם של אופרה פואוקו בפריז, אנסמבל המתמחה בביצועים תקופתיים), יוביל את ההפקה הזו בביצועם של סולנים מעולים: קלייר מגנאג'י,אלון הררי, ג'פרי פרנסיס, עודד רייך, האנסמבל הקולי הישראלי ואנסמבל "בארוקדה" המתמחה בביצוע מוסיקה עתיקה בכלים תקופתיים.
היכן ומתי?
רעננה: המשכן למוסיקה ואמנויות, יום שלישי ה-21 במאי בשעה 20:30 טלפון להזמנת כרטיסים: 09-7464036
תל אביב:מוזיאון תל אביבלאמנות, יום חמישי ה-23 במאי בשעה 20:30
טלפון להזמנת כרטיסים: 03-6077020
ירושלים: פסטיבל ישראל, אולם הנרי קראון, יום שישי ה-24 במאי בשעה 12:00
טלפון להזמנת כרטיסים: 6226*, 02-6237000
חיפה: הכנסייה היוונית אורתודוכסית, יום שבת ה-25 במאי בשעה 12:30 טלפון להזמנת כרטיסים: 04-8363804
(צילום: עופר אמיר).