נדודי שינה בגיל השלישי

10 לאוקטובר 2013

logo
מאת: הדס יריב* .

בני הגיל השלישי סובלים פעמים רבות מבעיות שינה או מהפרעות שינה, ואלה משפיעות באופן ניכר על איכות חייהם. אפשר לטפל ברבות מן הבעיות הללו, ולפעמים הפתרון פשוט משנדמה.


מחקרים מראים שבני הגיל השלישי ישנים פחות, ושכמחציתם סובלים מהפרעות שינה המתבטאות בקשיי הירדמות, שינה שטחית, מחזורי שינה קצרים, ישנוניות לאורך היום ויקיצה מוקדמת.


חוקרים מעריכים כי במהלך השינה מתרחשים במוחנו ובגופנו מגוון תהליכים,  הקשורים בבניית האנרגיה ועיבוד מידע, בעוד שבזמן שאנו ערים מתבצע תהליך משלים של ניצול האנרגיה. לאור ההנחה כי למבוגרים מספר פחות של תאי מוח, מסבירים החוקרים את הצורך הפחות בשינה, משתי סיבות: ראשית, פחות תאים זקוקים להטענה. שנית, עקב פעילות פיסית ואקטיבית נמוכה יותר במהלך היום, המוח צורך פחות אנרגיה.


למרות זאת, יש לקחת בחשבון מספר גורמים נוסף כדי להסביר את הפרעות השינה בקרב מבוגרים. כידוע, בני הגיל השלישי סובלים ממגוון של בעיות פיזיולוגיות ומחלות, כגון: סכרת, אי ספיקת לב, מחלות ריאה, כאבי מפרקים, קשיים ובעיות במערכת העיכול ובדרכי השתן. בנוסף, לבעיות אלה מצטרפות המצוקות הנפשיות הנובעות מפרישה לגמלאות, שינויים במקום המגורים,  תחושות של בדידות, חרדות ודכאון.


טיפול נכון במקור ממנו נובעת בעיית השינה, יכול להשפיע באופן ניכר על איכות חייו של המבוגר ולשפרה. מרבית הקשישים הסובלים מבעיות שינה זמניות או מתמשכות, מטופלים לרוב באמצעות כדורי שינה.


מגוון התרופות לשינה רב ועל הרופא המטפל להתאים לקשיש את כדור השינה הנכון ביותר למצבו הנפשי והפיזיולוגי. בעת התאמת הטיפול יש להתחשב בגורמים הבאים:




  1. אופי השינה של הקשיש

  2. התאמה מירבית למכלול התרופות אותן הקשיש נוטל

  3. התאמת התרופה למקרים של מחזורי שינה קצרים

  4. אפקט הסיבולת לתרופה

  5. בעיה אפשרית של התמכרות

  6. השפעה אפשרית של כדור השינה על מבנה השינה


מומלץ לשלב את הטיפול בהפרעות שינה יחד עם טיפולים התנהגותיים-קוגנטיביים (CBT) וטיפולים משלימים.


יש לבצע מעקב בליווי רופא המשפחה אחר השפעות התרופה ולבחון טיפול חלופי בהתאם לצורך.


פתרון נוסף שצובר תאוצה בימים אלה, הוא תרופות נוגדות דכאון. בני הגיל השלישי עושים בהן שימוש נגד דכאון וכתחליף לכדורי שינה. תרופות אלה יכולות לשפר את שנת המבוגר ולסייע במניעת התמכרות.


כדורי שינה ללא מרשם כגון "טונייט", אשר מיועדים כעזר לשינה, אינם ממכרים ומבוססים על חומר פעיל אנטי-היסטמיני וכן תכשירים חלופיים מתחום הרפואה הצמחית או מלטונין (המשווק כתוסף מזון) - הם אפשרויות נוספות לטיפול בבעיות שינה. עם זאת, חשוב ומומלץ לבדוק מול רופא המשפחה את השילוב שלהן עם שאר התרופות שהחולה נוטל לשם טיפול במחלות אחרות.


אינסומניה בגיל השלישי אינה גזירת גורל. איכות החיים חשובה ושינה טובה ומספקת מהווה את אחד המפתחות לחיים בריאים ועשירים בכל גיל, ובמיוחד אצל מבוגרים.


* הכותבת, הדס יריב  -  מנהלת מותג "טונייט" בחברת "כצט".


(צילום:  שוש להב)