פסטיבל דוקאביב גליל 2013 במעלות תרשיחא
28 לאוקטובר 2013
28 לאוקטובר 2013
פסטיבל "דוקאביב גליל" יתקיים זו השנה החמישית במעלות תרשיחא, בתאריכים 16-12 בנובמבר 2013 ויוקרנו בו 30 סרטים דוקומנטריים ויתקיימו מגוון פעילויות וארועים. הפסטיבל הוא יוזמה והפקה של הנהלת פסטיבל "דוקאביב", בשיתוף עם העיר המארחת מעלות תרשיחא ובעידודו של ראש העיר שלמה בוחבוט.
הפסטיבל ימשך חמישה ימים, ולראשונה הוא יגלוש השנה גם אל הסופ"ש. ההקרנות יתקיימו בהיכל לתרבות ואמנות הבמה, במתנ"ס גראס ובמרכז לאמנויות וגלריה ע"ש אפטר ברר.
"דוקאביב גליל" מפגיש יוצרים דוקומנטריים עם קהל צופים ההולך וגדל מדי שנה, ומציג את הסרטים התעודיים הטובים של השנה, כמו גם הקרנות בכורה של סרטים מן הארץ ומחו"ל, שרובם משקפים סיפורים מרתקים, שמקורם בפריפריה הגיאוגרפית והחברתית.
לדברי סיני אבט, המנהל האמנותי של דוקאביב גליל: "התוכנית של הפסטיבל היא מגוונת ועשירה במיוחד, וכוללת כמה חידושים בולטים. בין היתר אנחנו גאים להציג מסגרת מיוחדת להקרנות של סרטים הנמצאים עדיין בתהליך הפקה. אנחנו מאמינים שהמפגש בין היוצרים לבין הקהל במקרה זה, יהיה בעל משמעות מיוחדת עבור היוצרים האמיצים, להם אנו מודים על שהעזו להציג את עבודתם במסגרת הזו ועבור הקהל שזוכה לקבל הצצה נדירה אל העשייה בשלביה השונים”.
גליה בדור, מנכ"לית "דוקאביב": "לפני חמש שנים החלה עמותת 'דוקאביב' את פעילותה בפריפריה עם פסטיבל 'דוקאביב גליל' במעלות תרשיחא. הפסטיבל הגלילי הפך לחלק מהנוף השנתי של חיי התרבות בגליל ובמקביל, גם היה יריית הפתיחה לפעילות ענפה של עמותת 'דוקאביב' ברחבי הארץ. בשנתיים האחרונות נוסדו במקומות רבים סדרות קולנוע דוקומנטרי, שהן במה נוספת ליוצרים וליצירה הדוקומנטרית בישראל".
לדברי שלמה בוחבוט, ראש העיר מעלות תרשיחא: "פסטיבל 'דוקאביב גליל', שיתקיים במעלות תרשיחא בפעם החמישית' הוא נדבך מרכזי בהפיכתה של העיר לבירת התרבות של הגליל. הצלחתו הגדולה של הפסטיבל מוכיחה שישנו קהל רחב של שוחרי תרבות בפריפריה, שלו צורך במפעלי תרבות איכותיים. בשנים שבהן מתקיים הפסטיבל בעיר, אנו רואים התפתחות וצמיחה במספר המשתתפים ובאיכות הסרטים ואני צופה שגם השנה יגיעו צופים רבים לקחת חלק, לצפות ולבקר את מגוון הסרטים שיוקרנו כאן. אני מאחל ליוצרים ולמשתתפים פסטיבל מהנה ומזמין אותם לטייל בעיר ולשאוף קצת אוויר גלילי".
לצד הקרנות הסרטים בפסטיבל, יתקיימו מספר אירועים בולטים שחלקם חדשים במסגרת זו:
"המקוללים" - סדרה חדשה של חגי לוי ("בטיפול"), משדכת בין בדיון למציאות ומציגה דיוקנאות מרתקים של אנשי תרבות ישראליים, שהעזו ללכת נגד הזרם המרכזי. סיפור חייהם הקיצוני והשערורייתי של היוצרים - הסופר והמשורר פנחס שדה, הפילוסוף משה קרוי, המשוררת יונה וולך והציירת אביבה אורי - משמש לבחינת מיתוס האמן, ולבחינת שאלות הנוגעות למחיר שאנחנו מוכנים או לא מוכנים, לשלם עבור האמת היצירתית שלנו. הסדרה בתמיכת ערוץ 8 והקרן החדשה לקולנוע ולטלוויזיה.
"הצגה ראשונה" - מסגרת חדשה להצגת סרטים בתהליך עבודה. זוהי הזדמנות עבור היוצרים להיפגש עם הקהל ולקבל ממנו משוב, טרם נשלמה העבודה ועבור הקהל זוהי הזדמנות להציץ לסרט חדש ולתהליך היצירה שלו: תומר הימן יציג את "מר גאגא" העוסק באוהד נהרין, אבידע לבני יציג סרט בהכנה על מסע ההופעות של כוורת, מויש גולדברג עם פרויקט חדש על הסנגוריה הציבורית.
כתת אמן - שתי כיתות אמן יחשפו את תהליך היצירה של סרט דוקומנטרי, דרך שיחה עם היוצרים וחשיפת קטעים מהסרט: אייל שגיא ביזאווי יציג את "סרט ערבית" המתייחס למשבצת השידור המיתולוגית של הערוץ הראשון, ויאיר קידר על אנימציה קולנוע ושירה בפרויקט העברים שהוא יוצר.
Insideout - פרויקט אמנות בינלאומי רחב היקף, שבו קבוצות מקומיות מקדמות מטרות חברתיות בעזרת פעולה אמנותית. הפרויקט מעניק לאנשים אפשרות להציג דיוקנאות במרחב הציבורי, להביע עמדה ולעורר מודעות ציבורית. במעלות תרשיחא עשתה זאת קבוצה של משתתפי הסדנה לקולנוע דוקומנטרי, במרכז האמנויות ע"ש "בריר". הם צילמו דיוקנאות של נשים ותיקות במעלות תרשיחא - רובן בנות למעלה מ-70. הפרוייקט מתמקד בנשים אלה כגיבורות שלא תמיד זכו להכרה והן עמוד התווך של הקהילה בה הן פעלו, עמלו במשך שנים למען ילדיהן ומשפחותיהן ותמיד נשארו מאחורי הקלעים. הפרויקט מבקש להן קול וזהות ייחודית.
הכרזות - יוצגו בגלריה וברחבי העיר, במטרה לעורר דיון ומודעות חדשה לתפקידן של נשים בקהילה. http://www.insideoutproject.net/en))
Cloud Filmmaking - יום עיון שיוקדש לכלים המסעירים שמעמידה הטכנולוגיה לרשות יוצרי קולנוע. הבמאית, המרצה, הכותבת האמריקאית ומייסדת פרס ה-Webby ליצירה ברשת, טיפני שליין (Tiffany Shlain) - תציג את Cloud Filmmaking - השיטה שפיתחה ליצירה קולנועית שיתופית, במסגרתה ובעזרתה יוצרים רבים מרחבי העולם משתפים ביניהם פעולה. משתתפי הסדנה יוזמנו להיות חלק מיצירה כזו הלכה למעשה. חלקו השני של יום העיון יוקדש לתוצרים המוגמרים ולאלטרנטיבות ההפצה העצמית, העומדות לרשות אנשי הקולנוע בעידן הדיגיטלי.
"כנפיים" - סדנת קולנוע שתתקיים במרכז לאמנויות ע"ש אפטר בריר, בהנחיית היוצרים יעל קיפר זרצקי ורונן זרצקי, ותציג עשרה סרטים דוקומנטריים חדשים ומקוריים, שיוצריהם בני מעלות תרשיחא והסביבה ועלילתם מתייחסת למקום.
בנוסף - במהלך שעות הבוקר בפסטיבל, יתקיימו הקרנות משותפות לתלמידי בתי הספר היהודים והערבים במעלות תרשיחא, סדנאות בתחומי יצירה קולנועיים שונים כמו: סדנת פעלולים בה ישתתפו הילדים בצילומי סרטון ויתנסו במעבר דרך קירות, היעלמות, צמיחה והתכווצות; סדנת דיבוב שתתקיים בשיתוף עם אולפני אלרום ובה אף יבחר משתתף לדבב סרט אמיתי. בסופ"ש יתקיימו טיולים מודרכים' כמו טיול בהדרכת אמנון גופר במרכזו מעלות תרשיחא וסיפוריה או סיור בכנסיות והסמטאות של מעליא ותרשיחא, על הטעמים, המאכלים והריחות המיוחדים שלהן..
פסטיבל דוקאביב גליל 2013, 16-12 בנובמבר 2013 - מעלות תרשיחא.
(צילום: יעל קיפר זרצקי, שרק דה מאיו, סטודיו שלום, יח"צ)