מאת: תמי לנצוט ליבוביץ - יועצת תדמית נימוסים ונוהג בינלאומי.
ארוחה טובה לא נמדדת אך ורק בטיב האוכל לקראת ארוחת החג. תמי לנצוט ליבוביץ - יועצת תדמית נימוסים ונוהג בינלאומי, תורמת המלצות מעשיות וטיפים ל'שולחן' מוקפד, לא רק ל"ליל הסדר".
ארוחה טובה לא נמדדת אך ורק בטיב האוכל לקראת ארוחת החג. הנה כמה המלצות מעשיות וטיפים ל'שולחן' מוקפד.
עריכת השולחן:
אין דבר נהדר יותר משולחן ערוך יפה, כדי לתת תחושת אירוח נעימה. לשבת ליד שולחן כזה - זו חוויה". כמובן, הניחוחות העולים מן המטבח מעוררים אף הם את התיאבון. אולם, הארוחה מתחילה כאשר האנשים מתיישבים במקומותיהם ורואים את אשר לפניהם. יש לתכנן את עריכת השולחן כפי שמתכננים את התפריט.
ישנם אנשים שחושבים שכל עוד הכל נקי ומסודר, אין חשיבות למיקום הכלים על השולחן. אין זה נכון. לנוהל יש שתי סיבות: הראשונה, הגיונית - המזלג של המנה הראשונה למשל, יהיה הראשון מבחוץ. שנית, יש משהו מיוחד בסגנון ובמסורת. אין זה אומר שאתם שמרנים, אלא רק שאכפת לכם. זה הכל.
כשזה נוגע לארוחה טובה - מזון טעים יוכל להיות מוערך רק כשהוא מוגש בצורה אטרקטיבית, אם האנשים יושבים במקומות נוחים, אם הם נינוחים ובטוחים בעצמם. יש סיבה לכך. כאשר אנו אוכלים, אנו משתמשים בכל חמשת החושים. אם אחד מהחושים נפגע - הדבר פוגם באיכות הארוחה. אנו משתמשים בעינינו כדי לראות את הצבעים והצורות של השולחן ושל הכלים. מה שאנו רואים - מגרה אותנו גם לטעום. הניחוחות השונים מגבירים את התיאבון. באוזנינו אנו שומעים את השיחה סביב השולחן ואת רחש הסכו"ם. אנו חשים בידינו את הכוס הקרירה או כאשר אנו בוצעים פיסת לחם חמימה. וכמובן, חוש הטעם הסוגר את המעגל.
שולחן ערוך כהלכה אומר שיש לפחות 3 פריטי סכו"ם על השולחן או 6 ויותר. הכל תלוי ברוח הארוחה, סוג האירוע, המזון ושעת היום. רשמיות הארוחה תלויה בסידור השולחן. אולם לא משנה מהו סוג הארוחה, הכלל הוא אחד: הכלים ערוכים לפי סדר השימוש בהם (מבחוץ פנימה).
אם משתמשים בכלי פלסטיק - יש תמיד להחזיק רזרבות בצד. הם נוטים להישבר בקלות.
צלחות הסלט יכולות לשמש גם כצלחות למנה אחרונה. אם מספר האנשים לא גדול, יש לשטוף אותם במהירות בין הארוחות, כך שיהיו מוכנות למנה האחרונה.
קעריות מרק באות בשתי צורות: קערית למרק צח, בדרך כלל עם "אזניות" בשני הצדדים וצלחת פחות עמוקה, קטנה עם קערית.
אפשר להתייחס לסידור הכלים והשימוש בהם כמו אל פני שעון. ידיות הסכו"ם הן ידי השעון והצלחת, פני השעון. שיטה זו הופכת את כל העניין לפשוט ביותר.
מפיות: החוק היחיד השולט כאן הוא, שתהיינה נקיות ונעימות לעין. הן יכולות להיות מונחות במקומות שונים, משמאל לצלחת עם המזלג מעליהן או לצידן, פורחים בתוך כוס המים או מקופלים יפה ומונחים על הצלחת.
שיהיה חג שמח ונעים לעין ולחיך.