ברנדיבר - אופרת ילדים ששרדה את השואה, מוצגת בישראל
01 לאפריל 2014
01 לאפריל 2014
בתקופה האחרונה עבד בית הספר הבין-לאומי האמריקאי באבן יהודה, על ההכנות לפרמיירה של האופרה "ברנדיבר", שתתקיים ב- 1 באפריל. אופרה זו נכתבה על ידי המחזאי היהודי-צ'כי האנס קראזה ביחד עם הסופר אדולך הופמייסטר, בפראג הכבושה ע"י הנאצים בשנת 1939. האופרה נכתבה בשנת 1938 והוצגה בפעם הראשונה בבית יתומים יהודי.
בשנת 1943 נשלח המחזאי למחנה הריכוז טרזן. במחנה זה ניסו הנאצים לביים תמונה שקרית אודות חייהם המשגשגים, לכאורה, של היהודים בגטו, כמסר מרגיע לעולם. ילדי הגטו הם אלו שהיו השחקנים בהצגה זו והיא בוצעה 55 פעמים, כולל הצגה מיוחדת עבור נציגי הצלב האדום, אשר ביקרו במחנה לצורך ביקורת בספטמבר 1944.
ידוע שבתמליל ההצגה בגטו, הוחלפו מספר ביטויים במשפטים אחרים, למשל:
"מי שלא מפחד - שישחק איתנו".. ההצגה תועדה בסרט צילום. שבועיים לאחר צילום הסרט, אותם הילדים נשלחו אל מחנה ההשמדה אושוויץ שבו מצאו את מותם. באותו מחנה נספה גם מלחין ההצגה, האנס קראזה.
לאורך זמן רב נותרה האופרה ללא שימוש, ורק בסוף שנות ה-90 הושבה אל הזיכרון, הודות למאמציהם של ניצולי מחנה טרזן. האופרה הוצגה מספר פעמים בגרמניה, אוסטריה, צ'כיה וגם בדרום אפריקה.
בשנת 2003 בניו-יורק יצא לאור ספר מאויר "ברנדיבר", של מריוס סנדק ושל הסופר טוני קושנר - זוכה פרס פוליצר. מלבד הסיפור הטרגי, הם נדהמו מהסימבוליות והדימויים באופרה.
בספר זה נתקלה המנהלת המוזיקלית של בית הספר הבין-לאומי האמריקאי בישראל, פראני גולדשטיין. היא החליטה להעלות הצגה זו, שבה ישתתפו תלמידיה מבית הספר. "ראיתי את האופרה הזו בבמות מקצועיות רבות בעולם, כולל בשיקגו, אך אהבתי ביותר את הגרסא הדרום-אפריקאית שבה השתתפו ילדים, בגלל שהאופרה המקורית נכתבה עבור שחקנים-ילדים!".
פראני פנתה לבית ספר בדרום אפריקה, דרכו היא קיבלה את הפרטים של אלה ויסברגר, אחת הניצולות הבודדות של גטו טרזיינשטט, אשר השתתפה בהפקה המקורית בתפקיד החתול.
באוגוסט שנה שעברה התרחשה פגישה מרגשת בין פראני לבין אלה, במהלך סיור בגטו טרזיינשטט. כבר בספטמבר שנה שעברה, החלו החזרות להצגה זו בישראל. בהצגה משתתפים ילדים מארצות-הברית, בריטניה, אירלנד, קוריאה, הודו, דרום אפריקה ועוד. בפרויקט זה משתתפים גם ילדים משפרעם.
משתתפי ההצגה אומרים כי חשוב להם לגעת בהיסטוריה של השואה וגם לגעת בגורלם של הילדים שהיו בגטו טרזיינשטט.
כל תלמידי בית הספר משתתפים במשימה נוספת - הם החליטו להכין 15 אלף פרפרים לזכרם של 15 אלף הילדים אשר היו בגטו. ועוד, מבין משתתפי הכבוד, מגיעה במיוחד מארה"ב, אלה וייסברגר בת ה- 83.
הפרויקט מתקיים בחסות שגרירות ארה"ב, שגרירות צ'כיה והמרכז לתרבות הצ'כית בת"א.
המופעים יתקיימו לקהל הרחב ב-1 וב-3 באפריל בשעה 19:00.
הכרטיסים בחינם, אך צריך להזמינם מראש באתר: brundibar.wbais.org/tickets