גמלאי ירושלים מבלים בתל-אביב

צחי | 14 למאי 2014

logo
כתב וצילם שמוליק שמיר 

הירושלמים אוהבים להעשיר הידע ומנצלים את ימי ההרצאות באוניב' ת"א, להמשך בטיול. הפעם, ביקור ססגוני בשוק הכרמל - מתחרה רציני למחנה יהודה..   


אנו, גימלאי ירושלים, נסענו להרצאה באונ׳ ת״א, שהועברה ע״י העיתונאי והצלם נפתלי הילגר, בנושא תימן. 


ההרצאה שולבה בתמונות ונופים מדהימים, מהמדבר וההרים ומבתיה היפים של צנעה הבירה, המעוצבים וצבועים ביופי מיוחד. 


בהמשך, המשיך המרצה לספר על אורחות החיים, הקשיים וההקצנה - בדגש על יהדות תימן, התנהלותה בצל האיומים, העלייה לישראל, איחוד משפחות והקשר עם הנשארים שם. 


אחרי ההרצאה המעניינת, המשכנו עם האוטובוס איתו הגענו מירושלים, לסיור בכרם התימנים ושוק הכרמל, בעיר ללא הפסקה, תל-אביב. 


נפגשנו עם המדריך דורון עוזר, יליד ה"כרם". התחלנו ליד המבנה ששימש את קפה עטרה המיתולוגי, מול רחובות ביאליק וטשרניחובסקי, מקום ביתם ומושבם של הסופרים. 


נכנסנו לשוק והתחלנו בכיכר מגן דוד, שב- 29 בנובמבר 1947 שודרה שם ההצבעה באו"ם על הקמת מדינת ישראל, בשידורי רדיו מ-2 פינות הכוכב, שבה רקדו הורה בסיבובים. שם גם פעלה חנות הנעליים "פיל" לילדים וכן חנות הגלידה "ויטמן". מוסדות מיתולוגיים שנעלמו זה מכבר. 


נכנסנו לשוק הכרמל שבו נראים גגות הפח בגבהים שונים, זכר לתחילת המסחר הלא חוקי בימי השוק הראשוני. התהלכנו בסמטאות השוק, על הריחות של הירקות והפירות הטריים, הצבעים וקולות הסוחרים. קיבלנו טעימות של בורקס טורקי, טעים וחם. אין פלא שנגמר מהר. 


עומדים אנו ליד ג'ונימן בו מתנהלים משחקי מזל (הסיומת בשם "מן" מסמלת מקומות של משחקי מזל ובד"כ של גברים). המשכנו ברח' יום טוב עם דוכני תבלינים. עצרנו אצל 'תבליני מזל' וקיבלנו הסברים על מס' תבלינים, כמו כורכום - שאם הוא טבעי, כמעט לא משאיר צבע על היד. 


קינמון בסוגים וגדלים שונים, קינמון סיני/תאילנדי, קינמון שהשימוש העיקרי לבשר, קובה וכד' וקינמון לשתייה. ככלל' לפני שטוחנים תבלין' רצוי לשים במקפיא לזמן קצר, כך הארומה תשאר טוב יותר. בנוסף, התוודענו ל"שבה",  שהוא מלח טיבעי שנושמים אותו, עוזר לפתוח את מערכת הנשימה. וגם


התכבדנו בקפה שחור אצל "קפה שלמה" שקיים משנות ה- 30 ומבעל בית הקפה, שלמה כהן, שמענו שירים ופרקי חזנות 


המדריך סיפר על המינהגים והמסורות השונות בתוך העדה התימנית. לכל קבוצה סידורי תפילה שונים, המינהגים השונים שהביאו יוצאי סוריה ועירק שנקראים "שמי", הברדעים-המלומדים ומינהגיהם, החבנים שבאו מחצר מוות שהיו מובילי שיירות בד"כ ועדנים שבאו מהודו ומעדן. 


המשכנו בטעימות של דגים מטוגנים בצבר-דג, אח"כ כדורי פלאפל. כמובן שלא ויתרנו על טעימות של חומוס ולקינוח חלבה טעימה. 


היה זה יום עמוס של ידע וכייף, עלינו לאוטובוס ונסענו חזרה לעיר הקודש,  ירושלים.