איך לשמור על המשקל בחג שבועות?

02 ליוני 2014

logo
מאת: גלית שלגי - נתורופטית ופסיכותרפיסטית.

עוד לא הספקנו להתאושש מהקילוגרמים של פסח, יום העצמאות וכבר הגענו לחג השבועות, שהוא גם חג הקציר, בו הפירות והירקות ממש מחכים שנקטוף אותם, והאמת שהם הכוכבים האמיתיים בחג זה.


חג שבועות נחשב, ולא תמיד בצדק, לחג תמים, בריא ודיאטטי, עם גבינות וירקות, כשבפועל, זהו חג המאפים, הפסטות המוקרמות ועוגות הגבינה (עם השמנת המתוקה), שבסופו, אם לא נשים לב, נעלה קילו או שניים.


האמת, שבכל מתכון מסורתי אפשר לצמצם את כמות השומן והסוכר וליהנות מארוחת החג בלי לעלות במשקל. להלן מספר טיפים כיצד נעבור בשלום את שבועות:




  1. וותרו על הבסיס בפשטידות ועוגות המכילות בצק. שם נמצאים רוב השומן (הרווי) והקלוריות המגיעים מהחמאה, הקמח והביצים, ובינינו - זה לא החלק הכי טעים אז לא חבל? אפשר להכין בסיס בריא יותר ממרכיבים פשוטים יותר ולחסוך המון קלוריות ושומן מיותרים, למשל: סובין שיבולת שועל - מכיל סיבים מסיסים התורמים לסמיכות ויציבות והוא תחליף מצוין לקמח או לפירורי לחם. הוא משביע ומתאים למי שסובל מסוכרת ומכולסטרול גבוה. אפשר להוסיף עדשים, פצפוצי אורז ופסטה מקמח מלא, כדי להוסיף נפח וטעם לפשטידה.

  2. צמצמו אחוזי שומן בפשטידות ועוגות. השתמשו בגבינות המכילות 5-9% שומן בלבד, והמירו את השמנת המתוקה ביוגורט. גם בריא יותר וגם נותן תחושה קלה ואוורירית יותר, בלי לפגוע בטעם. היום ניתן גם להשיג שמנת מתוקה מופחתת שומן.

  3. קצצו בתוספות מיותרות - בלי לפזר גבינות צהובות מעל פשטידות. מיותר ומשמין. במקום גבינה צהובה אפשר לפזר שומשום מלא או פתיתי שיבולת שועל מעל לפשטידה. גם מוסיף קרנצ'יות בפה וגם מעניק מראה יפה יותר.

  4. ירקות ירקות ירקות. הם הכוכבים האמיתיים בחג. הוסיפו ושלבו אותם בכל צורה שהיא: בפשטידות, ירקות מאודים, או כתוספת צבעונית טרייה. ירקות משדרגים את הטעם, בריאים לנו, ונותנים תחושת שובע בלי הרבה תוספת של שומן.

  5. פסטות: השתמשו בפסטה צבעונית המכילה ירקות ושלבו פסטה מקמח מלא.

  6. רטבים: השתמשו ברטבים על בסיס עשבי תיבול, עגבניות ויוגורט, במקום שמנת עתירה בשומן.

  7. הפחיתו בכמות הסוכר. עוגות יכולות להיות טעימות לא פחות גם אם נפחית 10% מכמות הסוכר הרשומה במתכון. מומלץ להשתמש בסוכר קנים במקום בסוכר לבן מזוקק ולא בריא. (היום ניתן למצוא סוכר קנים בכל סופר, והוא הרבה יותר בריא ואין הבדל מבחינת הטעם).

  8. לבשו לבן וצמוד. הלבן נותן תחושת חגיגיות וניקיון וגורם לנו לאכול לאט, כי לא רוצים להתלכלך. והצמוד? יעזור למודעות גבוהה יותר לכמות האוכל.

  9. בחרו חכם. אכלו מאכלים שאתם אוהבים, כדי שלא ליצור תחושת "חסך" שתוביל לבולומוס אכילה ואכלו לאט ובהנאה.


הכי חשוב: אכלתם, נהנתם? מחר חוזרים לשגרה בריאה ולא ממשיכים את החגיגה,  כי בסופו של דבר זה מה ששומר עליכם מעלייה מיותרת במשקל.


* על כותבת המאמר -  גלית שלגי:


מומחית לתזונה בריאה ותיקון הרגלי אכילה, בוגרת לימודי פסיכולוגיה ופסיכותרפיה.


מרצה ומנחת סדנאות לתזונה בריאה, בבתי ספר, ארגונים ומכללות,


מחברת הספר "30 קינוחים בריאים שאפשר לאכול כל יום בלי ייסורי מצפון".


(צילום: יח"צ)