טקס לציון 71 שנה לנספי טרנסניסטריה

17 לאפריל 2012

logo
מאת שוש להב.


ביום השואה ייערך בפתח-תקווה טקס לציון 71 שנה ליהודי רומניה, שגורשו ונספו בטרנסניסטריה. מיכה חריש, יו"ר ארגון א.מ.י.ר, ישא דברים.


ביום השואה 19 באפריל, יתקיים טקס אזכרה לקדושי טרנסניסטריה, בעיר פתח-תקווה, בה הוקמה אנדרטה לזכר הנספים בטרנסניסטריה, כמו גם שדרה על שמם.

בטקס שיחל בשעה 09:45 ישא דברים מיכה חריש, המשמש כיו"ר ארגון א.מ.י.ר (ארגון מאוחד של יוצאי רומניה בישראל) ויספר על נדבך חשוב בהנצחה של יהודי רומניה - ביניהם קורבנות טרנסניסטריה, באמצעות הקמת מוזיאון יהדות רומניה בראש פינה ויתר הפעילויות המלוות את שימור המורשת והנצחתה של הקהילה השנייה בגודלה בישראל.

הטקס ייערך במעמד: יצחק אוחיון - ראש עיריית פ"ת, יעקב בן שמחון - סגן ראש עיריית פ"ת, מאיר שפי - יו"ר ארגון ניצולי טרנסניסטריה, ישעיהו אבידן - יו"ר ארגון ניצולי טרנסניסטריה בפ"ת, חברי מועצת העיר, חברי הנהלת ארגון א.מ.י.ר וחברי ועד ארגון ניצולי טרנסניסטריה.

טרנסניסטריה הוא אזור ששימש זמן רב מרכז של חיי רוח וחיי קהילה יהודיים.

זהו שם חלקה של אוקראינה, שהבטיח היטלר למרשל יון אנטונסקו (ראש הממשלה הרומני האנטישמי בתקופה ההיא), כגמול על השתתפותה של רומניה במלחמה נגד ברית המועצות.

משלהי יולי 1941 ועד אביב 1943 נוידו כ 300,000 יהודים - הן מקומיים והן תושבי רומניה - בשיירות שנדדו ברחבי טרנסניסטריה, בהתאם לתוכנית הכללית שגיבש מטה הצבא הרומני, ומתוך כוונה להשמידם. המדינה הרומנית והממשל בטרנסניסטריה, הם האחראים למותם של לפחות רבע מיליון יהודים, במהלך החורף הנורא של 1941 - 1942. 

ארגון ניצולי טרנסניסטריה:

הארגון כולל אנשים שגורשו לטרנסניסטריה מבוקובינה, בסרביה ומחוז דורוחוי, ונמצאים בארץ. איסוף שמותיהם ופרטיהם החל לפני 20 שנה וכיום חברים בארגון 600 איש. עיקר פעילות הארגון היא פעילות הנצחה. הארגון מעודד כתיבת ספרים ביוגרפים, סיורים למקום ופעולות המטפלות בזכויות הניצולים. מידי שנה נשלחת נציגות מטעם הארגון לטקסי יום השואה ביד ושם. השנה יניח את הזר יוסף גוברין, כיום ירושלמי, ניצול שואה מטרנסניסטריה, שכיהן כשגריר ישראל ברומניה.

מאיר שפי - יו"ר ארגון ניצולי טרנסניסטריה:

ניצול טרנסניסטריה ששהה בגטאות של ברשד ובלטה. שפי איבד שם את כל משפחתו ונשלח לבית היתומים בגטו. בחודש מרץ 1944 נערך מו"מ בין שלטונות רומניה וגרמניה לשחרורם של אנשים ממאה גטאות. שפי היה ביניהם וכך, בסוף שנת 1944 הגיע לארץ עם קבוצה של 2,000 ילדים יתומי טרנסניסטריה. בשנת 1948 התגייס לצבא ושירות בקבע עד פרישתו לגמלאות בדרגת רב סרן. עם פרישתו הקים בהתנדבות את ארגון ניצולי טרנסניסטריה, בראשו הוא עומד מאז.   נשוי +1.

 אודות ארגון א.מ.י.ר:

קהילה יהודי רומניה הייתה הקהילה היהודית השלישית בגודלה באירופה, והיא השנייה בגודלה בישראל. ארגון א.מ.י.ר שם לו למטרה להנציח את ההיסטוריה וההישגים של יהדות רומניה, ובכלל זה להיות ארגון-על עבור רוב הארגונים הקיימים של יוצאי רומניה, הפעילים בישראל, לפעול בשמם ולמענם מול מוסדות רלוונטיים בארץ ובחו"ל, להעלות את קרנה של הקהילה ולדאוג לאינטרסים המשותפים. במסגרת הפעילות השוטפת של א.מ.י.ר, נעשות פעולות המנציחות את ההיסטוריה של קהילת יהודי רומניה בישראל, כגון: הקמת מוזיאון ומרכז מורשת וגם פעולות לחיזוק התרבות והקשר בהווה.

מיכה חריש - יו"ר ארגון א.מ.יר:

יליד 1936, טימישוארה - רומניה, עלה לארץ בשנת 1950. פוליטיקאי ואיש ציבור. לשעבר ח"כ, שר, מזכ"ל מפלגת העבודה, יו"ר מפלגת העבודה, שימש כראש מועצת הקולנוע בישראל ועמד בראש גופים ומועצות ציבוריות מגוונות.