הסרט "המועדון של ג\'ימי" - דרמה מוזיקלית חברתית ורלבנטית, של קן לואץ\'
01 לספטמבר 2014
01 לספטמבר 2014
קנאות דתית, שמרנות וצרות אופקים, הם מכנה משותף לחברות רבות. הנה עוד סרט חברתי שניתן להזדהות איתו - "ג'ימי".
ב- 1921 היה חטאו של ג'ימי גארלטון (אותו מגלם בארי וורד השרמנטי), בכך שבנה מועדון ריקודים בצומת כפרית באירלנד, מקום בו אנשים צעירים יכלו לבוא לדבר, להיפגש, להתווכח ללמוד ולחלום, ויותר מכל לרקודוליהנות. ככל שגדלה הפופולאריות של המקום, הוא עורר את חמתם של אנשי הכנסייה והשלטונות ואילץ את ג'ימי לסגור את המועדון ולברוח לאמריקה.
עשר שנים אחר כך חזר ג'ימי לביתו, אירלנד היא אירלנד שלאחר מלחמת אזרחים, תקווה חדשה באוויר וג'ימי רוצה לחיות חיים שקטים לצד אמו. העוני ותנאי המחיה של הכפריים מסביבו מעוררים את הפעיל החברתי והפוליטי שבו, והוא חוזר לפעול. הוא מחליט לפתוח שוב את המועדון, עם כל הסכנות התלויות בכך.
הבמאי המוערך והמסקרן, קן לואץ' ("קס", "ליידי בירד", "סיפורים מן המסילה" "16 המתוק", "חלקם של מלאכים"), בחר לביים את הסרט הזה, כיון שיש בו סיפור שמעלה נושאים רבים, כגון שינוי התפיסה שהשמאל הוא נגד כל הנאה ושמחת חיים, ומצד שני מחזק את הידיעה על כוחה של הכנסייה המאורגנת, המתנגדת לכל פעולה המנוגדת לתפיסותיה. לשיטתו, הכנסייה והמדינה הם סוכנים של הדיכוי.
סיפורו של ג'ימי אינו ידוע לגמרי. להבנת יוצרי הסרט, הוא היה אדם שראה עולם, חי חיים מלאים והיה מאד נדיב. הוא ניסה להביא למקום שבו הוא חי את המיטב ממה שלמד וחווה בחייו. למרות שצפה בשפל הגדול של שנת 29 ובסבל שהשפל הכלכלי הזה הביא לעולם, מעולם לא הפך לאדם ציני והתמיד באמונותיו כפעיל פוליטי וסוציאליסט מחוייב
ג'ימי הבין שבני האדם זקוקים למזון מכל מיני סוגים, כולל הנאה ובני זוג. אנשי האזור הגיעו ממרחק כדי ליהנות במועדון שלו, שהציע פעילות לימודית, חברתית ובעיקר מוזיקה וריקודים. מהוגן לגמרי - אך עורר את התנגדות הכנסיה שהפעילה לחצים של הכמורה לסגירתו.
קן לואוץ' נשאל: מה הדברים המקבילים בין אירלנד של ג'ימי ואירלנד היום? שימו לב לתשובתו, שניתן למצוא בה הקבלה רלבנטית אף לישראל כיום: "אני חושב שזה אותו מאבק. היה משבר כלכלי ב 29 שלווה בעשור של ייאוש ואבטלה המונית. זה המצב גם היום. פוליטיקה מוצגת כדיון צר בין כמה מפלגות ימין והעומס הגדול מוטל על העניים שסובלים מקיצוץ גדול. הרבה צעירים ללא עתיד, ובאירלנד יש הגירה רבה באמצעותה מחפשים האנשים עבודה ובטחון תעסוקתי. כך שזה מאד דומה מן הבחינה הזו. התמוטטות כלכלית שאחריה מגיע משבר כלכלי..".