המלצה על הסרט: "אדם הגון"

גיא רוזנברג | 08 לספטמבר 2014

logo
מאת שוש להב.

סרטה הדוקומנטרי של ונסה לאפא, מבוסס על אוסף המכתבים האישי של היינריך הימלר  - מפקד האס-אס ואדריכל הפתרון הסופי, שנחשף לראשונה כ-70 שנה לאחר מלחה"ע השניה.   


אמנם אין בו גילויים מרעישים על השואה או על מלחה"ע השניה, אך "אדם הגון" הוא סרט בעל חשיבות היסטורית ובינלאומית. סרטה הדוקומנטרי של ונסה לאפא מתעד את חייו של הימלר כאיש משפחה וכמייסד האס.אס - מפלצת המתחבאת בדמותו של "אדם הגון".


"בחיים, אדם חייב להיות תמיד הגון, אמיץ וטוב לב" (הקדשה של הימלר לבתו גודרון, 1941) - הציניות בהתגלמותה!


ב- 6 במאי 1945 השתלטו חיילי צבא ארה"ב על ביתה הפרטי של משפחת הימלר בגמונד שבגרמניה, שם מצאו אסופה של מאות מכתבים, יומנים ותצלומים אישיים של משפחת הימלר, אך בניגוד להוראות לא מסרו אותם לשלטונות הצבא.


"אדם הגון", סרטה המטלטל, בעל החשיבות ההיסטורית והבינלאומית של היוצרת ונסה לאפא, מבוסס על מסמכים אישיים אלו, שאופסנו בדירה תל אביבית מתחת למיטה במשך יותר מארבעה עשורים.


באמצעות פירוק קולנועי של ביוגרפיה, היסטוריה ומוסר, הסרט "אדם הגון" מאפשר חשיפה ייחודית וישירה אל מסתורי מוחו ותולדות חייו של "אדריכל הפתרון הסופי", מפקד האס.אס והגסטפו ויד ימינו של אדולף היטלר. הסרט מתחיל ביום הולדתו של הימלר ב-8 באוקטובר 1900 ומסתיים ביום בו התאבד, ה 21 במאי 1945.


"אדם הגון" הוא דיוקן ייחודי של אחת הדמויות האכזריות ביותר ברייך השלישי. חומרי הארכיון הנדירים מרכיבים סרט, העוסק במגלומניה של רוצח המונים ובהדחקה גורפת של חרטה ואשם.


על מציאת האוסף: כ- 40 שנים נשמר האוסף ברשותו של חיים רוזנטל, צייר ישראלי אשר התגורר בתל אביב. רוזנטל, שנפטר בשנת 2012, קיווה כי האוסף יגיע לידיים נאמנות שיביאו אותו לתודעת ההמונים. ב-2006  התגלגלה השמועה אודות האוסף הנדיר לאוזניה של ונסה לאפא, שרכשה אותו מיד מתוך מטרה אחת: לעשות סרט שישפוך אור נוסף על הפרק הטראגי ביותר בתולדות האנושות, זאת מתוך סקרנות ותחושת של שליחות ואחריות. היעד הבא של האוסף: הנגשתו לטובת הציבור, האקדמיה וחקר ההיסטוריה.


על העבודה הקולנועית על "אדם הגון" והבחירות האתיות והאמנותיות שליוו את תהליך ההפקה: "אדם הגון" הוא תוצר של עבודת תחקיר מקיפה בת 7 שנים בארץ ובעולם, החולש על לימוד של חומר עצום, הכולל ספרים ומסמכים היסטוריים, פגישות עם מומחים למלחמת העולם השנייה, היסטוריונים גרמניים ואמריקאים, פסיכולוגים וסוציולוגים בארץ ובעולם וכלל אף פגישות עם צאצאי ההנהגה הנאצית. היומנים כתובים בגרמנית עתיקה, שאינה מדוברת כיום, ועברו תהליך של תימלול לגרמנית מודרנית ולאחר מכן תרגום לאנגלית ולעברית.


בנוסף לתוכן המובא מן היומנים, טקסט ותמונות סטילס, מכיל הסרט חומרים ויזואלים מ-151 מקורות שונים, 53 ארכיונים מ-13 מדינות. רוב הצילומים בסרט לא נראו מעולם ולוקטו מאוספים של אנשים פרטיים. הסיבה, נאמנות לטקסט המקורי של האוסף ולראות מה היתה המציאות בשנים האלה, תוך שימוש בחומרי פרופגנדה נאציים. כמו כן, במאמץ רב, נמצאו ושולבו בסרט חומרים שהוצאו מסרטי התעמולה הרשמיים של הנאצים, מאחר שלמכונת הפרופגנדה הם לא התאימו.


כיוון שרוב הסרטים היו במצב בלתי שדיר והמגוון היה כה גדול, היה צורך ליצור אחידות: החומרים עברו תהליך של רסטורציה ידנית, פריים אחר פריים, בעבודת נמלים ע"י צוות שלמד לעבוד על תוכנה מיוחדת, שיובאה מאנגליה לישראל לטובת העבודה על הסרט.


מתוך עקביות לאוסף ובכדי לא לייצר מבנה של "מספר על", כנהוג בסרטים דוקומנטרים, הסרט כולו מסופר ב"גוף ראשון". שחקנים גרמניים ואוסטרים, המגלמים את דמותם של הדמויות האמיתיות, קוראים את היומנים והמכתבים מבלי שרואים אותם. בנוסף, נעשה תחקיר מעמיק ומדוייק שאיפשר לצוות הפס קול להקליט את הסאונדים התקופתיים: מכוניות, תחבורה ציבורית וכו'.


ההחלטה לבנות עולם סאונד ולא להשען על סרטי ארכיון אילמים בליווי קריין ומוסיקה הינו אחד המרכיבים החשובים בהפיכת "אדם הגון" שהינו סרט היסטורי, מסרט לטלוויזיה לסרט קולנוע.


"אדם הגון" הוא הפיצ'ר הדוקומנטרי הראשון של ונסה לאפא, שנולדה וגדלה בבלגיה ועלתה לישראל בשנת 1994. ונסה היא בוגרת תואר ראשון במדעי המדינה באוניברסיטת תל אביב. שימשה כתחקירנית וכתבת בטלוויזיה הישראלית. בשנת 2003 היתה המפיקה ועורכת התוכן הישראלית של סרטו התיעודי של תומס פרידמן, עיתונאי הניו-יורק טיימס על גדר ההפרדה, שזכה להקרנות רבות ברחבי העולם. סרטה התיעודי "אולמרט, סרט גנוז" הופק עבור קשת ושודר ב 2009.


שותפים לתחקיר: קתרין הימלר, נכדתו של ארנסט, אחיו הצעיר של היינריך הימלר. ב- 2006 הוציאה את הספר ״האחים הימלר״ (הוצאת מטר) בו היא משרטטת פרופיל של משפחה בורגנית, שהצמיחה מתוכה את שורש הרוע;


פרופ' מיכאל ווילד, היסטוריון מאוניברסיטת ברלין, מומחה להיינריך הימלר שחשף ב 1999 את הלו״ז של הימלר שהיה גנוז בארכיון במוסקבה. קתרין הימלר ומיכאל ווילד הוציאו במקביל לסרט, ספר שמבוסס על האוסף המציג את ההתכתבויות בין מרגה להיינריך בין השנים 1927-1945. הספר יצא לאור בפברואר השנה ומתורגם ליותר מ 14 שפות; ד״ר מיכאל הולמן, נשיא הארכיון הלאומי הגרמני.


פירוט עיקרי תוכן האוסף המשולב בסרט:


·        מכתבים של היינריך הימלר למרגה הימלר אשתו.


·        מכתבים של מרגה הימלר להיינריך הימלר.


·        יומן אישי של הבת גודרון מ- 1941-1945. בהיותה בין הגילאים 12-16.


·        יומן גדילה שמרגה והיינריך  הימלר תיעדו בו את בתם גודרון שנים  1929-1935.


·        יומן הקדשות עבור הבת גודרון שנכתבו ע"י מספר רב של אנשים .


·        ספר מתכונים של מרגה הכולל את המתכונים האהובים על הימלר.


·        ספר הוצאות של הינריך ומרגה בשנים 1941-1945


·        יומן אישי של מרגה מ- 1938-1945 .


·        תמונות אישיות שצולמו ע"י הימלר ומשפחתו.


·        תעודות הצטרפות למפלגה הנאצית של מרגה היינריך החתומה ע״י בעלה ועוד תכנים רבים נוספים.


הסרט "אדם הגון" זוכה פסטיבל ירושלים 2014 בתחרות הסרט התיעודי הטוב ביותר.


בישראל נתמך הסרט ע"י yes דוקו קרן מקור לסרטי קולנוע וטלוויזיה וועדת התביעות.


(התמונות מאושרות באדיבות רילוורקס בע"מ)