צום יום הכיפורים - האם זה בריא? וכיצד לעבור אותו בשלום??
02 לאוקטובר 2014
02 לאוקטובר 2014
לפי הקבלה, אסורה הסגפנות והעינויים והצום נחשב לתהליך מטהר. הצום לפי היהדות מבטא פעולה שבה האדם מונע מעצמו באופן זמני לקבל תענוג מתוך בחירה אישית, כדי לציין מאורע קשה וטראומטי לעם היהודי. בתרבויות רבות הצום הוא שיטה לטיפול רפואי, ואפילו מחקרים מערביים טוענים שצום יכול לסייע במניעת מחלות לב וסוכרת.
על יתרונות הצום כדרך טיפולית, ישנן אי אילו אי-הסכמות בלשון המעטה.. הדיעה הרווחת בעולם המחקר היא, שהצום לא עוזר בניקוי רעלים וזאת מהסיבה הפשוטה, שהגוף מנקה עצמו מרעלים על בסיס יומי, דרך הכליות, הכבד, הריאות, המעי הגס, בלוטות הליפמה והעור.
מאידך גיסא, ישנם מומחים מכיוון הרפואה המשלימה ומומחים מעולם הרפואה, שאינם מסכימים. הטענה היא שהתזונה המערבית לא מספקת את הרכיבים להם אנו זקוקים על מנת לנקות את עצמינו וכן מספקת מגוון גדול של רעלנים. רעלים אלו יכולים להצטבר בתאים ולהוביל למחלות כגון סוכרת, טרשת עורקים, ונזק לעצבים.
* הכנה לקראת הצום:
הכנה טובה של הגוף לפני צום, יכולה לתרום לניקוי רעלים נרחב. אם לא מתכוננים לצום כהלכה, אנו עלולים לצבור רעלים במקום לנקות את גופינו, לכן ההכנה לא פחות חשובה מהצום עצמו. צום קצר (של יום אחד פחות או יותר), בנוסף לתזונה בריאה, יכולים לתרום למניעת מחלות כרוניות. להלן הנחיות לפני צום:
* אחרי הצום:
חשוב לזכור שמיד בתום הצום, מומלץ לשתות שתיה ממותקת או לצרוך פחמימות פשוטות, כגון תה ועוגה על מנת להחזיר נוזלים וסוכר לגוף, לספק אנרגיה זמינה ולהרים את רמות הסוכר בדם. רק לאחר מכן לאכול ארוחה מאוזנת וקלה - כדאי לאכול לאט מפני שארוחה כבדה או מהירה עלולה לגרום לתחושת כובד, אי נעימות, הקאות ובחילות. כמובן שמומלצת שתיה מרובה של מים, על מנת להחזיר את הנוזלים.
כאשר מסיימים את הצום, חשובה מאוד החזרה לאורח חיים בריא ותזונה בריאה בפרט ולצריכה נרחבת של פירות וירקות טריים. ניתן לצרוך אותם בכל צורה: חיים, מבושלים, כי חשוב לצרוך פירות וירקות בנדיבות, כמו גם דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים, טחינה וכד'.
חשוב ביותר לציין כי המלצות אלה מותאמות לאנשים בריאים. אנשים חולים או כאלו הנוטלים תרופות, צריכים להתייעץ עם רופא לפני צום.
צום קל ובריא לכל הצמים!