לקראת יום השנה ה-80 לפרוץ מרד גטו ורשה, מוזיאון "פולין" והפילהרמונית הישראלית, מעלים קונצרט "זוכרים ביחד"

"זוכרים ביחד": מוזיאון "Polin" בוורשה, והתזמורת הפילהרמונית בת"א, יקיימו, במקביל, קונצרטים כדי להתאחד באופן סמלי באקט זיכרון למרד גטו ורשה, כמו גם לחזק את הנחישות להילחם באנטישמיות ובשנאת זרים. 18 באפריל 2023.

  • תל אביב

ציפי פרקש | 16 לאפריל 2023

 

יום השואה מתקרב ואיתו, שוב, הזכרונות הקשים. מרד גטו ורשה ב- 1943 הוא אחד האירועים החשובים בתולדות השואה, עדות לנחישותו של העם היהודי לשרוד וסמל למאבק האוניברסלי לחופש. לקראת יום השנה ה-80 למרד, מוזיאון "פולין" והפילהרמונית הישראלית, התאחדו כדי להנציח אירוע זה. בוורשה ובתל אביב יתקיימו, במקביל, קונצרטים הנושאים את הכותרת "זוכרים ביחד", כדי להתאחד באופן סמלי באקט זיכרון למרד גטו ורשה, כמו גם לחזק את הנחישות להילחם באנטישמיות ובשנאת זרים.

 

התזמורת הפילהרמונית הישראלית:

בתל אביב, תנגן הפילהרמונית הישראלית תחת שרביטו של המנצח הפולני, לוקאש בורוביץ, שזאת הופעת הבכורה שלו בישראל, ברפרטואר המוקדש לקידום ליצירות גדולות, אם כי לעתים קרובות חסרות ייצוג, של מלחינים יהודים. הקונצרט יפתח עם אדג'טו מתוך האופרה "גן העדן האבוד", של קשישטוף פנדרצקי; בהמשך ינוגן הקונצ'רטו לחצוצרה מאת המלחין הפולני-  יהודי, מיאצ'יסלב ויינברג' במרכז התוכנית סימפוניה מס' 7 של לודוויג ואן בטהובן, שהיה אחד המלחינים שהמוזיקה שלהם בוצעה על ידי התזמורת הסימפונית היהודית בגטו ורשה, למרות שהנאצים לא אפשרו להם לנגן מוזיקה ארית. על ידי נגינת המוזיקה של בטהובן, התזמורת הייחודית הזו, שהורכבה מנגנים יהודים, חברי הפילהרמונית של ורשה, בית האופרה הלאומי ותזמורת הרדיו הפולנית, הפגינה את התנגדותה לקלגסים הנאצים. הקונצרט יתקיים בהנחייתו של קובי מידן.

מיאצ'יסלב ויינברג: הוא אחד המלחינים הפולנים-יהודים הבולטים ביותר. הוא נולד בוורשה בשנת 1919, הצליח להימלט מהנאצים בספטמבר 1939. לאחר מסע ארוך ברחבי ברית המועצות, הוזמן על ידי דמיטרי שוסטקוביץ', וקבע את ביתו החדש במוסקבה. וינברג ושוסטקוביץ' הפכו לחברים קרובים, הם ניגנו את הסימפוניות עליהם עבדו בפסנתר בארבע ידיים, והתחרו מי יכתוב יותר רביעיות כלי מיתר. בפברואר 1953 נעצר ויינברג באשמת "לאומניות בורגנית יהודית", הוא שוחרר מהכלא כחודש לאחר מותו של סטלין. חי את חייו בין שלוש זהויות: פולנית, יהודית ורוסית, המוזיקה הפכה לשפת האם שלו. הקונצרט לחצוצרה של מייצ'יסלב ויינברג יושמע בבכורה בפילהרמונית, עם ריינהולד פרידריך.

קשישטוף פנדרצקי: הקונצרט יפתח עם אדג'טו מתוך האופרה "גן העדן האבוד" של קשישטוף פנדרצקי. פנדרצקי הוא האייקון של המוזיקה הפולנית של המאה העשרים המאוחרת, מחבר הסימפוניה "שבעת שערי ירושלים" אותה הלחין לציון האלף השלישי של העיר ירושלים בשנת 1996.

 

 בוורשה, באודיטוריום של מוזיאון POLIN:

בוורשה, באודיטוריום של מוזיאון POLIN, תנגן תזמורת סינפוניה ורסוביה, בתוכנית מיוחדת שתכלול "קונצרטינו לפסנתר ותזמורת": יצירה מאת ולדיסלב שפילמן - פסנתרן ומלחין, מחבר ספר הזיכרונות הנודע בעולם "הפסנתרן" (שהפך בסיס לסרטו של רומן פולנסקי) - הולחן בגטו ורשה ב-1940; "שיר ערש" של אנדז'יי פאנופניק ו"פואמה לכינור ותזמורת" של סיימון לקס. לאחר יצירות אלו, שנכתבו לאחר המלחמה על ידי מלחינים ששרדו את השואה והכיבוש הנאצי, תבוצע בבכורה עולמית של יצירה חדשה מאת הניה ראני, שהוזמנה במיוחד על ידי מוזיאון פולין. ראני, פסנתרן ומלחין עטור פרסים, כתב את "בשביל יוסימה" - קונצ'רטו לפסנתר בהשראת יצירות הפסנתר של ג'וסימה פלדשו: נערה, פסנתרנית ומלחינה מחוננת, שהייתה אסירה בגטו ורשה. ג'וסימה הופיע בפומבי רק פעם אחת, ב-1941 עם התזמורת הסימפונית היהודית. את סיפורה אנו מכירים בזכות מחברת ההלחנה שלה, האצורה בארכיון יד ושם.

"זוכרים ביחד", הוא לא רק כותרת של הקונצרטים - זו קריאה, שאלה ואתגר: מה זה בעצם אומר לזכור את מרד גטו ורשה, קורבנותיה וגיבוריה? מה דורש מאיתנו הזיכרון היום – גם בישראל וגם בפולין?", קג'טן פרוצ'ירה, אוצר המוזיקה במוזיאון POLIN לתולדות יהודי פולין", ואוצר הקונצרט, אומר: "המוזיקה אינה כאן כדי להביא תשובות ברורות, אלא כדי ליצור מרחב, שבו גם פולנים וגם ישראלים, יהודים, קתולים או אנשים מכל דת ואמונה אחרת, יכולים להתכנס ולחפש בנפרד או בקהילה תשובות משלהם".

 

הנרקיסים:

ברצוננו לעודד את הקהל הישראלי להצטרף לציון 80 שנה לפרוץ מרד גטו ורשה במחווה פשוטה: כל משתתף בקונצרט יקבל נרקיס צהוב מנייר לענוד על דש הבגד, אשר ביוזמת מוזיאון פולין הפך בעשר השנים האחרונות לסמל של המרד בגטו ורשה. מסורת זו נוצרה בהשראת מרק אדלמן, אחד ממפקדי המרד. מדי שנה, ב-19 באפריל - יום השנה לפרוץ המרד - נהג אדלמן לקבל זר פרחים צהובים, לרוב נרקיסים, מאדם אנונימי. לאחר מכן היה מניח את הפרחים הללו  לרגלי אנדרטת השואה והגבורה. עד כה, המוזיאון חילק יותר ממיליון נרקיסים מנייר ברחובות ורשה וערים אחרות. עשרות אלפי נרקיסי נייר צהובים נענדו בטקסי יום השואה, גם על ידי תלמידים בבתי ספר בישראל. במבצע חלוקת נרקיסים בכל רחבי העולם, השתתפו ספריות, בתי ספר, מוסדות ציבור ואפילו הפרלמנט האירופי.

* הקונצרט התאפשר הודות לתמיכה האדיבה של: קרן עזריאלי, אגודת המכון ההיסטורי היהודי של פולין והעיר ורשה.

מארגנים: מוזיאון פולין לתולדות יהודי פולין, הפילהרמונית הישראלית.

מארגנים שותפים: מוזיאון גטו ורשה, האגודה החברתית והתרבותית של יהודי פולין, המכון ההיסטורי היהודי על שם עמנואל רינגלבלום.    

שותפים: שגרירות הרפובליקה של פולין בתל אביב, המכון הפולני בתל אביב ELNET ,

"זוכרים יחד", 18 באפריל, 2023, בשעה 20:00 היכל התרבות תל אביב ע"ש צ'רלס ברונפמן.

 

לרכישת כרטיסים: https://www.ipo.co.il/calendar/ 

מחיר כרטיס: 200-610 ש"ח

 

(צילום: באדיבות מוזיאון פולין; מצ'ייק וויצ'קי; קתרצ'ינה זלצקה)