מרכז מורשת יהדות בבל ביום עיון "המושכות בחוטים"
לכבוד יום האישה הבינלאומי, מרכז מורשת יהדות בבל מקיים כנס בנושא נשים יהודיות מעיראק, בסגנון הרצאות TED ובסיומו שיח נשים פורצות דרך
לכבוד יום האישה הבינלאומי, מרכז מורשת יהדות בבל מקיים כנס בנושא נשים יהודיות מעיראק, בסגנון הרצאות TED ובסיומו שיח נשים פורצות דרך
בעיראק של טרום המדינה הן כמעט לא פעלו במרחב הציבורי ובישראל הפכו למנהיגות: עדינה בר-שלום, רונית תירוש, כרמלה מנשה, ענת לב אדלר וסטלה קורין ליבר - בפאנל "המושכות בחוטים", ומגוון הרצאות TED ובהן גם על דרכה של שושנה ארבלי אלמוזלינו לצמרת ועל המהפך הפמיניסטי המהיר של יוצאות בבל, בכנס המיוחד.
"האשה כאן, היא כביכול המשרתת בביתה, אך מצליחה תמיד להניע את בעלה לעשות את רצונה. יש לה באמת השפעה יוצאת מן הכלל... כאשר ההשפעה הזאת תהייה בידי נשים צעירות מבין בוגרות בית ספרנו, הן תוכלנה לפעול לשיפור תנאי החיים במשפחה". כך כתבה ג'מיל דואק, שהייתה מורה בבית ספר אליאנס לבנות בבגדאד, בפברואר 1903, לפני 120 שנה.
לכבוד יום האישה הבינלאומי, יתקיים ב-12.3.24 ב'מרכז מורשת יהדות בבל' באור יהודה, כנס על נשים משפיעות שמקורן בעיראק.
הנשים היהודיות של עיראק, שבשעתו "משכו בחוטים" מאחורי הקלעים, ובהמשך רכשו השכלה ופרצו את הגדרות ו"משכו בחוטים" בגלוי ולעיני כל, נשים אלה הן העומדות במרכזו של יום העיון הנערך במרכז מורשת יהדות בבל. שמונה הרצאות שיעבירו נשות ואנשי אקדמיה יעלו בפני הקהל את סיפוריהן של הנשים העיראקיות.
מסוף המאה ה-19 וראשית המאה ה-20, נשים עיראקיות בעיראק, בישראל ובכל רחבי העולם, כבר לא הסתפקו בתפקידן המסורתי בלבד, להיות אישה בעלת משפחה המגדלת את ילדיה, אלא שאפו לצאת אל העולם הגדול. הן החלו לרכוש השכלה תורנית וחילונית, למדו שפות זרות, ניהלו עסקים חובקי עולם הקימו קרנות צדקה, ניהלו מוסדות חינוך ועשו כל שביכולתן על מנת להשפיע על הדורות הבאים, לקחת חלק בהגשמת החלום הציוני.
חלקן נאלצו להתמודד עם התנגדויות מבית ומהסביבה הקרובה, וחלקן נדרשו להתגבר על מכשולים בסביבת העבודה, אך כשהן כיוונו למטרה, הן חתרו במרץ ובאומץ להשיגה.
על נשים אלו ואחרות, יסופר בכנס שייערך בסגנון הרצאות TED, במרכז מורשת יהדות בבל, בסיומו יתקיים שיח של נשים פורצות דרך מימינו – "המושכות בחוטים", נשים מתחומי החינוך, הפוליטיקה והתקשורת, מהן נשמע על "תקרת הזכוכית" ועל הדרך שעשו עד שהגיעו למעמדן היום.
תוכנית הכנס:
ד"ר איתמר דרורי, אוניברסיטת בר אילן – "ואשה אחת היתה יושבת בראש הקהל": לימוד תורה נשי אלטרנטיבי בסיפורו של הרב יוסף חיים מבגדאד.
ד"ר נוגה אפרתי, האוניברסיטה הפתוחה – נשים יהודיות ו"התעוררות הנשים" בעיראק.
גב' ציונית פתאל-קופרווסר, אוניברסיטת בן גוריון – נשים בתנועה הציונית בעיראק: כבודה של בת מלך לא רק פנימה.
ד"ר בתיה שמעוני, אוניברסיטת בן גוריון – ההגירה לישראל כהזדמנות ומשבר בחיי נשים עיראקיות.
ד"ר יהודית ארנברג, מרכז מורשת יהדות בבל – לבוש האישה היהודייה בכורדיסטן העיראקית.
ד"ר לימור קטן, מרכז מורשת יהדות בבל – בית ספר לבנות בגדאדיות בכלכותה.
ד"ר סיגל גורג'י, אוניברסיטת בן גוריון – "כאב שתי המולדות" ביצירותיהן של סופרות יהודיות מעיראק.
פרופ' אסתר מאיר-גליצנשטיין, אוניברסיטת בן גוריון ומרכז מורשת יהדות בבל – מבבל לצמרת הפוליטית בישראל – השרה שושנה ארבלי-אלמוזלינו.
שיח "נשים מושכות בחוטים": לסיום הכנס ייערך שיח "נשים מושכות בחוטים", בהנחיית הסופרת והעיתונאית ענת לב אדלר ובהשתתפות הרבנית עדינה בר שלום, הכתבת הצבאית כרמלה מנשה, ח"כ לשעבר רונית תירוש והפרשנית הכלכלית סטלה קורין ליבר.
בין הצילומים בכתבה:
ציור של יהודית אנגלרד – שמוצג במוזיאון בתערוכה "המהגרת", גם יהודית אנגלרד הצליחה כאמנית למרות בית שמרני והעלייה לארץ. ילדותה, נערותה ובחרותה התאפיינו בקונפליקט מתמיד בין הבית העיראקי השמרני, לבין התרבות הישראלית הליברלית, אותה פגשה במרחב הציבורי.
נשים במחתרת הציונית בעיראק - באדיבות מרכז מורשת בבל
מרכז מורשת יהדות בבל, שד' מרדכי בן פורת 83
יום שלישי 12.3.2024 החל מהשעה 14:00
מחיר לחבר המרכז 60 ₪ לאורח 70 ₪
להרשמה: טל./ווטסאפ: 03-5339278 שלוחה 8
ובמייל: babylon@bjhc.org.il
(צילום: נאוה מוצפי; ארכיון מרכז מורשת יהדות בבל; יח"צ)